Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης

Άνοδο με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν, από την έναρξη των συναλλαγών, οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινή υπερψήφιση του νέου πακέτου μέτρων αυστηρής λιτότητας από την ελληνική Βουλή. Αν και απαιτούνται ακόμη περαιτέρω βήματα για να αποτραπεί πλήρως ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας - όπως εκτιμούν οι αγορές - οι αναλυτές βλέπουν με θετικό μάτι τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς αποδεσμεύεται η δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ μετά τη χθεσινή υπερψήφιση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης της χώρας από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Έτσι το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3242 δολάρια από το επίπεδο των 1,3194 δολαρίων πού έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3254 δολ.

Η αγορά αναμένει πλέον την Τετάρτη το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση για το δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα και τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI+).

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων δεν καταγράφηκαν συναλλαγές στο ΗΔΑΤ. Το περιθώριο του δεκαετούς ομολόγου διευρύνθηκε στο 27,97% με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 29,91% από 29,61% την Παρασκευή, έναντι 1,94% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.
Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,69% από 1,70% που ήταν την Παρασκευή, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 1,54% από το 1,55%, στο εξάμηνο υποχώρησε περαιτέρω στο 1,35% από 1,36%, στο τρίμηνο μειώθηκε στο 1,05% από 1,07%, ενώ ο μήνας διαμορφώθηκε στο 0,63% από 0,64% που κυμαίνονταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Το κλείσιμο των δεικτών:

Λονδίνο - FTSE: +0,84%
Παρίσι - CAC 40: +0,98%
Φρανκφούρτη - DAX: +0,90%
Μιλάνο - MIB: +1,30%
Μαδρίτη - IBEX: +0,67%
Πηγή: Πηγή: www.kathimerini.gr