ΟΤΕ: Οριστική αποχώρηση από Σερβία

Ο ΟΤΕ αποχωρεί σήμερα οριστικά από τη Σερβία, παραχωρώντας στο σερβικό κράτος το 20% των μετοχών που διέθετε στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Telekom Srbija» έναντι του ποσού των 380 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία υπεγράφη, στο προεδρικό, μέγαρο μεταξύ του γενικού διευθυντού της «Telekom» Μπράνκο Ραντούικο και του εκτελεστικού διευθυντού του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Μπόρις Τάντιτς και του πρωθυπουργού Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

Με την εξαγορά αυτή, το σερβικό κράτος γίνεται κάτοχος του 100% των μετοχών της «Telekom Srbija».

Ο κ. Τσβέτκοβιτς τόνισε το σερβικό κράτος, αποκτώντας το σύνολο των μετοχών της «Telekom Srbija» δημιούργησε ευνοϊκότερες συνθήκες στην αναζήτηση, μελλοντικά, αγοραστή, ενώ ο ΟΤΕ, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, αποκτά κεφάλαια για νέες επενδύσεις. Ικανοποιημένος από τη συναλλαγή δήλωσε και ο πρόεδρος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, επισημαίνοντας ότι η έξοδος από τη Σερβία αποφασίστηκε «με βαριά καρδιά», λόγω των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Ο ΟΤΕ και η ιταλική «Telecom» εξαγόρασαν το 1997 το 49% των μετοχών της σερβικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, καταβάλλοντας 1,56 δισεκατομμύρια γερμανικά μάρκα (περί τα 700 εκατ. ευρώ).

Η ελληνική εταιρεία απέκτησε το 20% των μετοχών και οι Ιταλοί το 29%. Οι ιταλική εταιρεία αποχώρησε το 2003, πουλώντας στο σερβικό κράτος το μερίδιο της έναντι του ποσού των 195 εκατομμυρίων ευρώ. Το σερβικό κράτος, το καλοκαίρι του 2011 διέθεσε, σε διεθνή διαγωνισμό, προς πώληση το 51% των μετοχών, ωστόσο η δημοπρασία ακυρώθηκε, αφού δεν βρέθηκε αγοραστής που να προσφέρει 1,4 δισ. ευρώ που όρισε ως κατώτερη τιμή η σερβική κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr