Λαγκάρντ: Η Γερμανία περιμένει πραγματικές προσπάθειες από την Ελλάδα

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός «τείχους προστασίας» για να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην περιοχή και να τονωθεί η ανάπτυξη, επικεντρώθηκε εκ νέου την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στο γαλλικό κανάλι France 2 television στο Παρίσι, η Λαγκάρντ εκτίμησε δε ότι η Γερμανία μπορεί να πεισθεί προκειμένου να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπόλοιπες χώρες συμφωνήσουν σε δημοσιονομική πειθαρχία.

«Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία περιμένει από τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, και ειδικά την Ελλάδα, να καταβάλλουν πραγματικές προσπάθειες» τόνισε.

«Υπάρχει ανάγκη για πειθαρχία, κυρώσεις, αυτοματισμούς, σε όλα αυτά. Χρειάζεται κατά κάποιο τρόπο ευρωπαϊκός ζήλος για να βασίζονται οι προϋπολογισμοί σε γερά θεμέλια. Με βάση τα παραπάνω, η Γερμανία μπορεί να καταλάβει γιατί η ‘άμυνα’ επίσης βοηθά» τόνισε.

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία η κ. Λαγκάρντ για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για να γίνει βιώσιμο η κ.  Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι ουσιαστική. «Δεν θέλω να δεσμευθώ μιλώντας για συγκεκριμένα ποσοστά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσει κανείς το χρέος. Είναι πολλοί οι δρόμοι που οδηγούν στη Ρώμη. Θα πρέπει κανείς να εξετάσει λεπτομερώς κάθε γραμμή και παράγραφο της συμφωνίας. Αλλά δεν συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις αυτές. Εδώ συζητούν οι πιστωτές και η Ελλάδα. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι πολύ σημαντικό για τον σχεδιασμό του δευτέρου προγράμματος στήριξης. Και εφόσον έχει αποφασιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αυτή θα πρέπει να είναι εποικοδομητική και ουσιαστική», παρατηρεί η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι σε εξέλιξη, ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να παραβληθεί η ανάγκη ρευστότητας στην οικονομία, προτείνοντας επίσης ένα κοινό ταμείο το οποίο θα περιλαμβάνει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σαφές και αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα για εφαρμογή του μνημονίου στέλνει στο μεταξύ μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο Διευθυντής Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ, Jose Vinals ενόψει των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας