Οικονομία

PSI: Η Ελλάδα στο επίκεντρο σε Eurogroup και Ecofin

22/01/2012 | 20:34Τελευταία Ενημέρωση: 20:34 22/01/2012

Το «ελληνικό ζήτημα» πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο τη Δευτέρα και την Τρίτη στις συνεδριάσεις του Eurogroup και Ecofin αντίστοιχα. Στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου αναμένεται να εγκριθεί η τελική συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους, με τον Τσαρλς Νταλάρα να εμφανίζεται την Κυριακή βέβαιος για την επίτευξή της.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει πτυχές της συμφωνίας για το PSI με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), η οποία ωστόσο είναι ακόμη υπό διαμόρφωση μετά την παρέμβαση του Σαββάτου από ΔΝΤ και Βερολίνο. Mε την επίτευξη συμφωνίας για το PSI, ανοίγει και ο δρόμος για να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ.

ΔΝΤ και Γερμανία ασκούν έντονες πιέσεις για επιτόκιο κάτω από 4%, κάτι που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των ιδιωτών ομολογιούχων. Το IIF προτείνει μέσο επιτόκιο κοντά στο 4,25%, ενώ η η τρόικα εμμένει για επιτόκιο της τάξης του 3%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόταση, οι ομολογιούχοι θα έπαιρναν επιτόκιο κοντά στο 3% για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014, επιτόκιο ελαφρώς χαμηλότερο του 4% για τα ομόλογα λήξης 2015 - 2021 και επιτόκιο 4,5% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2022. Επίσης προτεινόταν μεγαλύτερο επιτόκιο σε περίπτωση ισχυρής μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας (ρήτρα ανάπτυξης).

Το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των ομολόγων θα είναι 50%, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ η επίπτωση στην καθαρή παρούσα αξία θα κυμαίνεται μεταξύ 64,5% και 69,5%, ανάλογα με το προεξοφλητικό επιτόκιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Οι διαπραγματεύσεις Παπαδήμου – Βενιζέλου με τους επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου συνεχίζονται τηλεφωνικά.

Η πορεία του προγράμματος
ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και η ενίσχυση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ΕSM), αναμένεται να κυριαρχήσουν και στη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ, και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο.

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν είχε εκφράσει με διακριτικό τρόπο τη διαμαρτυρία του, λέγοντας ότι σε μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων οι δανειστές θα απαιτούν υψηλότερα επιτόκια, από τη στιγμή που, στην περίπτωση της Ελλάδας, συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να πάρουν πίσω το 100% των χρημάτων που επένδυσαν.
Σχόλια
 
Ομπάμα: "Όλοι στη G8 θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ"
Yπέρ της επανακεφαλοποίησης των τραπεζών στην Ευρώπη ταχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος  σε συνέντευξη Τύπου μ…
22.05.2012, 02:21
ΔΝΤ: Ο Π. Τόμσεν παραμένει επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα
Ο Πολ Τόμσεν παραμένει επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε εκπ…
22.05.2012, 01:46
Ντ. Κάμερον: Δεν έγιναν αρκετά για να επιλυθεί η κρίση στην ευρωζώνη
«Δεν έχουν γίνει αρκετά για να επιλυθεί η κρίση στην ευρωζώνη», τόνισε στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ο βρ…
22.05.2012, 00:04
Το PSI έριξε το δημόσιο χρέος
Στα 280 δισ ευρώ «προσγείωσε» στο πρώτο τρίμηνο του έτους το δημόσιο χρέος η εφαρμογή του PSI, από 367 δισ που…
21.05.2012, 19:50
Ρουμπινί: Η ελληνική τραγωδία πλησιάζει στο τέλος της
Η ελληνική τραγωδία φτάνει στο τέλος της φέτος ή του χρόνου, με την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να βγαίνει από την…
21.05.2012, 19:00
«Διχάζουν» τη Σύνοδο Κορυφής τα ευρωομόλογα
Απορρίπτει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ την έκδοση ευρωομόλογου. Την αντίθεση του Βερολίνου στην…
21.05.2012, 17:47
Ιδιωτικός τομέας: Συντηρεί ανέργους, συνταξιούχους, Δημόσιο
Την ώρα που η απόσταση ανάμεσα στον δημόσιο πολιτικό λόγο και τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας μεγαλών…
21.05.2012, 16:39
Τον 4ο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή κατέχει η Ελλάδα στην Ευρώπη
Στην 4η θέση με τον υψηλότερο ΦΠΑ και στην 5η με τον υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων βρίσκετ…
21.05.2012, 15:54
ΥΠΟΙΚ: Πρωταρχικός στόχος τα έσοδα του κράτους
Τα έσοδα έθεσε ως πρωταρχικό στόχο ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαννιάς, μετά την επίσκεψή του …
21.05.2012, 15:13
Deutsche Bank: Geuro, ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα
Ανάλυση της Deutsche Bank προτείνει την διακοπή της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την ελληνική κυβέρνηση, τη σ…
21.05.2012, 14:46

Προηγούμενη  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 Επόμενη