Ελλάδα - δημοσιονομικά στην ατζέντα Μέρκελ - Λαγκάρντ

Η αποτροπή μιας πτώχευσης της Ελλάδας και το δημοσιονομικό σύμφωνο στην ΕΕ θα είναι τα δύο βασικά θέματα στις επαφές που θα έχουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η ίδια ατζέντα θα απασχολήσει και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το μπαράζ επαφών ξεκινά απόψε με τη συνάντηση της κ.Μέρκελ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αναμένεται ότι στο επίκεντρο αυτής της συνάντησης θα βρίσκεται η διαχείριση της ελληνικής κρίσης.
Όπως διαπίστωσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κατά τη συνάντηση που είχε με την κ. Λαγκάρντ πριν δύο μέρες στη Νέα Υόρκη υπάρχει διάσταση απόψεων για το θέμα αυτό μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ. Η κ. Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Ανησυχίες του ΔΝΤ για το ελληνικό «κούρεμα»


Τα εκτός Ευρώπης κράτη μέλη του ΔΝΤ έχουν αρχίσει να ανησυχούν, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. Ενδοιασμούς εκφράζει η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού και ως προς τη στάση των ιδιωτών δανειστών στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Το ΔΝΤ ζητά μεγαλύτερο του 50% κούρεμα για το ελληνικό χρέος, καθώς και επιτόκια για τους δανειστές που θα είναι χαμηλότερα του 4%. Εκτός αυτού, θα πρέπει το ποσό του δανεισμού προς την Ελλάδα, να είναι πέραν των 130 δισ. Ευρώ που είχε συμφωνηθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Το θέμα της Ελλάδας και το δημοσιονομικό σύμφωνο που θα βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ τέλη Ιανουαρίου θα συζητήσει αύριο η κ. Μέρκελ τόσο με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, όσο και με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Ελιό Ντι Ρουπό όπως και την Πέμπτη με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχοί. Συνομιλίες με ανάλογη θεματολογία θα έχει αύριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόϊμπλε με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι, Φρανσουά Μπαρουάν, και αργότερα με όλους τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ.

Η αίσθηση που επικρατεί εδώ στη γερμανική πρωτεύουσα είναι, ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι για την κ. Μέρκελ η εβδομάδα της αλήθειας.

Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης - Γιάννης Παπαδημητρίου