Επικεφαλής κορυφαίου hedge fund στον ΣΚΑΪ

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη

Ο Hans Humes είναι επικεφαλής της Greylock Capital Management LLC, ενός από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα hedge funds, το οποίο φέρεται τον περασμένο Μάρτιο να αγόρασε- όπως και πολλά άλλα hedge funds- ελληνικά ομόλογα σε προνομιακή τιμή, προσβλέποντας ότι θα έχουν στο μέλλον υπερκέρδη με την προσδοκία ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα με τόσα χρήματα όσα χρειάζεται για να ξεπληρώσει τα ομόλογα αυτά χωρίς την μεσολάβηση της λύσης της αναδιάρθρωσης.

Σήμερα φέρεται να εκπροσωπεί ένα από αυτά τα hedge funds που προσπαθούν να αποκομίσουν υπερκέρδη μέσα από τη διαδικασία είτε της αναδιάρθρωσης με ευνοϊκούς όρους για τα συμφέροντά τους είτε της ενεργοποίησης των ασφάλιστρων κινδύνου.

Σε δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ ο κ. Humes είπε ότι "περιμένει να δει- όπως και άλλοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων- τους τελικούς όρους της συμφωνίας για το PSI". "Με βάση αυτούς τους όρους, και κυρίως το ύψος του επιτοκίου, θα καθοριστεί η στάση πολλών κατόχων ομολόγων είτε προς την συμμετοχή τους στη συμφωνία είτε προς την απόρριψή της".

Ο κ. Humes επιμένει ότι "το τελικό ύψος επιτοκίου θα κρίνει πολλά". Προσθέτει, εκ νέου αυτά που είχε τονίσει σε παλαιότερη συνομιλία του ΣΚΑΪ μαζί του: Ότι η ελληνική κυβέρνηση "πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική με αυτές τις διαπραγματεύσεις καθώς τυχόν λάθη από μέρους της μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις τις χώρας με τους διεθνείς δανειστές της και τις αγορές. Αν δεν αποφευχθούν αυτά τα λάθη η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και στη διεθνή οικονομική απομόνωση" λέει χαρακτηριστικά. "Στις διαπραγματεύσεις αυτές η κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να συμφωνηθούν τέτοιοι όροι που να καταστούν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και την διατήρηση των καλών σχέσεων με αυτούς τους ιδιώτες πιστωτές που θα κληθούν να δεχθούν αυτούς τους όρους" τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Humes.
Πηγή: skai.gr