Κλείσιμο

Νέος κύκλος συζητήσεων για το «κούρεμα» - Γρίφος ποσοστό και επιτόκιο

«Αδιανόητη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας την επιδίωξη των πιστωτών για υψηλότερο επιτόκιο και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μην επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας τέτοιων απαιτήσεων.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Σόιμπλε επεσήμανε ότι δε θα πρέπει να κινδυνεύσει ο στόχος για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% και άσκησε κριτική σε όποιους από τους πιστωτές προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις, θεωρώντας ότι έτσι «ασκείται πολιτική συμφερόντων».

Σήμα κινδύνου για το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% εκπέμπει ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενο κούρεμα μεγαλύτερο του 50% μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο πιστωτικό γεγονός αλλά και να πλήξει σοβαρά την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα εκτιμά ότι μπορεί να οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία την Ελλάδα προκαλώντας μαζική απώλεια καταθέσεων.

Όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, οι συζητήσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους πρόκειται να επαναληφθούν στα μέσα της εβδομάδας. Το θέμα θα απασχολήσει τις επαφές που θα έχουν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών - την Τετάρτη, στην Ουάσιγκτον- με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC εκφράζει την πεποίθηση ότι σύντομα θα έχε επιτευχθεί συμφωνία και ότι η χώρα θα λάβει την έγκριση των Ε.Ε. και ΔΝΤ για συνέχιση της χρηματοδότησης.
Πηγή: skai.gr