Κλείσιμο

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΙΙF ζητά το ΔΝΤ(upd)

Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου για την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων ζήτησε την Παρασκευή το βράδυ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως δήλωσε εκπρόσωπος του.

«Προσβλέπουμε στην επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για το PSI» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το ΔΝΤ μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μία συμφωνία για το PSI που, μαζί με τις προσπάθειες του επίσημου τομέα, να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους.

Το Ταμείο εμφανίζεται να πιέζει για να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους οι ιδιώτες πιστωτές όσον αφορά τα επιτόκια, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή η πλευρά του ΙΙF επέμενε σε ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο πάνω από 5%, την ώρα που η ελληνική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να “πάει” πάνω από το 4%.

Aπό το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά ζητά χαμηλότερα επιτόκια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ασκείται πίεση υπέρ της Ελλάδας στο ΙΙF, τόσο από την Ευρώπη όσο και από το ΔΝΤ.

βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να αυξηθεί κατά ένα σημαντικό ποσό δεκάδων δισ. ευρώ, καθώς η ήδη συμφωνηθείσα βοήθεια δεν επαρκεί", φέρεται να δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με την Άνγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν διαμηνύει πως η απόφαση που θα ληφθεί για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI) θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Μετά την ανακοίνωση του ΙΙF, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες.
Πηγή: skai.gr