Κλείσιμο

PSI: Πρόοδος αλλά χωρίς εγγυήσεις για αποτέλεσμα

Πρόοδο σημειώνουν οι συνομιλίες για το ελληνικό PSI στο Παρίσι, αλλά χωρίς τη βεβαιότητα ότι θα οδηγήσουν σε εθελοντική συμφωνία για μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στη μείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της τρόικας τον οποίο επικαλείται χωρίς να κατονομάζει το πρακτορείο Reuters.

«Oι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι εποικοδομητικές και χρήσιμες, αλλά σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το αποτέλεσμα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο ίδιος αρκέστηκε να πει ότι «στόχος μας παραμένει το πρόγραμμα να έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει εγγύηση ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική, θα σας πω: ‘Φυσικά, τίποτα δεν είναι εγγυημένο’».

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, προσδοκά να λάβει 90 δισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ θα είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα 30 δισ. ευρώ ως κίνητρο προς τους ομολογιούχους για τη συμμετοχή τους στο PSI, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους που λήγει.

Πάντως, ο αξιωματούχος της τρόικας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο ποσό, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μην θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια.
«Εάν πρώτα δεν έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα «πιάσουν τόπο», τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό ποσό», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό».

Στόχος της τρόικας, κατά τον ίδιο, είναι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα δανειακή σύμβαση να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, στα μέσα Ιανουαρίου.

Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, καθώς εντός του Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου ανταλλαγής ομολόγων.
Πηγή: Από kathimerini.gr