Βρετανικός Τύπος: Ανησυχίες για PSI και έκθεση ΔΝΤ

Τόσο οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους όσο και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ καθυστερούν επί περισσότερο από ένα μήνα, παρά τις προσπάθειες του Λουκά Παπαδήμου, γράφουν σε ανταπόκρισή τους οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των διαπραγματεύσεων, ο οποίος αναφέρει ότι η συμφωνία για τις λεπτομέρειες του PSI αναμένονταν το Δεκέμβριο, αλλά τώρα φαίνεται ότι η συμφωνία μετατίθεται προς το Φεβρουάριο.

Αναφέρεται ότι οι ιδιώτες πιστωτές φαίνεται να βιάζονται περισσότερο, με τον κ. Νταλάρα να κάνει λόγο για νέες συζητήσεις στο Παρίσι την Πέμπτη. Πάντως, ο χρόνος επίτευξης της συμφωνίας αποτελεί πια τμήμα της στρατηγικής των δύο πλευρών, εκτιμά το δημοσίευμα. Ορισμένες κυβερνήσεις στην ευρωζώνη θεωρούν ότι όσο πιο κοντά φτάσουμε στο Μάρτιο, οπότε η Ελλάδα έχει την επόμενη μεγάλη αποπληρωμή ομολόγων, τόσο η απειλή μη εθελοντικής πτώχευσης θα πιέσει τις τράπεζες να δεχθούν μια συμφωνία. Ορισμένοι ιδιώτες πιστωτές από την άλλη πλευρά πιέζουν για το περίγραμμα της συμφωνίας πριν τις γιορτές. Ένας εξ’ αυτών δηλώνει ότι αν επιβεβαιωθεί το σενάριο του Φεβρουαρίου θα έχουμε κακό τέλος, καθώς οι αγορές χρειάζονται επιβεβαίωση έως τις αρχές Ιανουαρίου.

Επισημαίνεται ότι σε δηλώσεις του ο κ. Νταλάρα εντόπισε τρεις τομείς διαφωνιών, το πως θα αντιμετωπιστούν τα ομόλογα που κατέχουν άλλες κυβερνήσεις, σε ποιο δίκαιο θα υπάγονται τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν σε αντικατάσταση των υπαρχόντων και ποιο θα είναι το επιτόκιο που θα τα συνοδεύει.

Ο Γκάρντιαν εξάλλου αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα και σχολιάζει ότι η πρόβλεψη για ύφεση και το 2012 είναι πιθανό να αναζωπυρώσει τους φόβους περί πτώχευσης.

Ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας Νιλς Πράτλεϊ σχολιάζει ότι κάθε φορά που γίνεται αποτίμηση των ελληνικών δημοσίων οικονομικών τα πράγματα είναι χειρότερα.

Χαρακτηρίζει την Ελλάδα «επαναλαμβανόμενο εφιάλτη» για τους Μέρκελ – Σαρκοζί και εκτιμά ότι οδεύουμε προς μεγάλο δράμα την άνοιξη, όταν εκπνέουν πολλά ελληνικά ομόλογα, παράλληλα με την κορύφωση της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός