Διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα της τριετίας 2012 – 2014

Τα μέτρα της επόμενης τριετίας 2012 - 2014 μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς ξεκινούν οι συζητήσεις για το πρόγραμμα που θα συνοδεύει την νέα δανειακή σύμβαση. Η τρόικα βάζει στο στόχαστρο κοινωνικά επιδόματα, ειδικά μισθολόγια, δαπάνες της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης, φαρμακευτικές δαπάνες και αυτές των νοσοκομείων, ενώ θα επεξεργαστεί το πολυσέλιδο πόρισμα της επιτροπής Σοφών του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές για τον χάρτη του ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα, η τρόικα απαιτεί να προχωρήσει άμεσα το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ αναμένεται να θέσει και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, αλλά και την ακύρωση των αυξήσεων που περιλαμβάνει η τριετής εθνική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη το καλοκαίρι του 2010. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 περιλαμβάνει αύξηση 1,5% στους κατώτατους μισθούς την 1η Ιουλίου του 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου του 2012.

Η τρόικα θα ζητήσει επίσης την περιστολή του μη μισθολογικού κόστους, με δραστική περικοπή της εργοδοτικής συμμετοχής στην χρηματοδότηση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας.

Στα θέματα των εργασιακών σχέσεων οι ελεγκτές αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις για την ενίσχυση των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας και των διαθεσιμοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αποκλείεται να θέσουν στο τραπέζι και την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και τα επιδόματα αδείας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Σαββατοκύριακο ανεπίσημες επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οριστικές αποφάσεις όμως αναμένεται να ληφθούν κατά την συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον πρωθυπουργό.

Τα συνδικάτα εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετα στις περικοπές ή την κατάργηση των δώρων, ενώ είναι διατεθειμένα να συζητήσουν την συγχώνευση τους στο σύνολο των αποδοχών. Επίσης αρνούνται κάθε συζήτηση για ακύρωση της αύξησης των αποδοχών που προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση καθώς και σε ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την οποία εκτιμούν ότι θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των Ταμείων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο


Στο μικροσκόπιο της τρόικας και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.

Αλλαγές σχεδιάζονται και για τους αγρότες, που θα αντιμετωπίζονται πλέον ως επιτηδευματίες, ενώ καταργείται το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει στις 4 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πηγή: skai.gr