Σχέδιο «συνύπαρξης» EFSF και ESM από την Ευρώπη

Σχέδιο που περιλαμβάνει την παράλληλη λειτουργία δύο μηχανισμών διάσωσης χωρών μελών της ευρωζώνης επεξεργάζονται Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, με σκοπό να το παρουσιάσουν στη σύνοδο κορυφής, αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της έγκριτη βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) θα διατηρηθεί και μετά τη σύσταση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), την οποία οι Μέρκελ και Σαρκοζί ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να επισπεύσουν.

Με τον τρόπο αυτό, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες τονίζουν ότι η «δύναμη πυρός» της ευρωζώνης θα διπλασιαστεί, με το EFSF να διατηρεί τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ του ενεργητικού του και το νέο Μηχανισμό Σταθερότητας να διαθέτει άλλα 500 δισεκατομμύρια. Προβλέπεται μάλιστα η επίσπευση των καταθέσεων ρευστού στο νέο μηχανισμό διάσωσης, ώστε να ενισχυθεί η πιστοληπτική του αξιοπιστία στα μάτια των οίκων αξιολόγησης.

Σε συνδυασμό με νέους πόρους από το ΔΝΤ οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες πιστεύουν ότι η ευρωζώνη θα είναι πληρέστερα οχυρωμένη με τη συνύπαρξη των δύο μηχανισμών διάσωσης. Παρόλα αυτά, φέρονται να αναγνωρίζουν ότι το σχέδιό τους είναι αμφιλεγόμενο και ενδέχεται να συναντήσει εμπόδια από χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο