Μπαρουέν: Η S&P δεν έλαβε υπόψη τη γαλλογερμανική συμφωνία

Την αντίδραση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν προκάλεσε η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor΄s ότι ετοιμάζεται να θέσει σε αρνητική προοπτική τις έξι χώρες της ευρωζώνης που σήμερα βαθμολογούνται με AAΑ και ότι θέτει «υπό αρνητική επιτήρηση» το αξιόχρεο 15 χωρών της ευρωζώνης.

«Στην απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor΄s δεν ελήφθη υπόψη η ανακοίνωση Μέρκελ και Σαρκοζί για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες» δήλωσε ο γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Ο Μπαρουέν δήλωσε ότι η γαλλογερμανική συμφωνία –η οποία περιλαμβάνει αυτόματες κυρώσεις για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη- είναι «ισχυρή», και στοχεύει στην επίλυση όλων των προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο γάλλος υπουργός επισήμανε δε, ότι η προσεχής Σύνοδος Κορυφής, που διεξάγεται Πέμπτη και Παρασκευή, θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, η Γαλλία και η Γερμανία θα παρουσιάσουν τη συμφωνία τους για τις αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ.

Όσον αφορά τη Γαλλία, δήλωσε ότι δεν υφίσταται ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα λιτότητας και η γαλλική κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να βοηθήσει τις τράπεζες να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας