ΔΝΤ: Εκταμίευση 6ης δόσης και ανησυχία για το PSI

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκταμίευση της πολυπόθητης 6ης δόσης από το ΔΝΤ έχει αρχίσει. Σήμερα το πρωί (ώρα Αμερικής) στη συνεδρίασή του ΔΣ του Ταμείου, την οποία θα μονοπωλήσει κατά κύριο λόγο η συζήτηση για την Ελλάδα, ο Πολ Τόμσεν θα παρουσιάσει και θα επεξηγήσει αναλυτικά στους εκπροσώπους των χωρών κάθε σημείο της 165σέλιδης έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτήν την έκθεση, σημείο- κλειδί είναι το αποτέλεσμα αλλά και ο χρόνος αποπεράτωσης των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο κ. Τόμσεν και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι μόνο με την επίτευξη του στόχου μείωσης κατά 100 δις ευρώ που έχει τεθεί, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμο προκειμένου, μετά από αυτό, το ΔΝΤ να δώσει την έγκριση του για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της χώρας μας, όταν κατατεθεί το σχετικό αίτημα από την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής το αίτημα αυτό δεν υπάρχει, αλλά και όταν υπάρξει "δεν πρόκειται να συζητηθεί και να εγκριθεί χωρίς το Ταμείο να έχει εκείνη τη στιγμή στα χέρια του ασφαλή και συγκεκριμένα στοιχεία για το ακριβές ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους μετά την εφαρμογή του προγράμματος PSI", σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, στο ΔΣ του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, θα εκφραστούν σοβαρές επιφυλάξεις για την πορεία του PSI καθώς την ίδια ώρα πηγές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν εκπέμπουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τα πλέον αισιόδοξα μηνύματα ούτε το χρονοδιάγραμμα ούτε για την τελική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε αυτή τη διαδικασία. Στελέχη του Ταμείου, έτσι, δεν αποκλείουν την περίπτωση η Ελλάδα να χρειαστεί ένα νέο ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα στο άμεσο μέλλον ενώ δεν εκλείπουν οι φόβοι ότι - σε συνάρτηση και με τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρωζώνη- "οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου να θεωρούνται ξεπερασμένες προτού καν εφαρμοστούν".

Προς το παρόν πάντως, γίνεται εμφανές ότι το ΔΝΤ τείνει να αναλάβει έναν καταλυτικό ρόλο στη χρηματοδοτική στήριξη και διάσωση της ευρωζώνης. Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά και μερικές φορές ακόμα και αντικρουόμενα. Η άρνηση της Γερμανίας να εμπλακεί η ΕΚΤ- τουλάχιστον προς το παρόν- στην διαχείριση της κρίσης μέσω κεφάλαια τα οποία θα μπορούσε να δανείσει στο ΔΝΤ (και αυτό με τη σειρά του στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης) φέρνει τις τελευταίες ώρες στην επιφάνεια ένα άλλο σενάριο με πρωταγωνίστρια την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό που πρωτοαναφέρθηκε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt και διακινείται εσχάτως μεταξύ αμερικανικών οικονομικών κύκλων, η Fed προετοιμάζεται να αναλάβει ένα μέρος του οικονομικού βάρους στήριξης της ευρωζώνης.

Από πλευράς της Αμερικής, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αρνείται να συζητηθεί κάθε σκέψη αύξησης των αμερικανών κεφαλαίων για την ενίσχυση της ρευστότητας του ΔΝΤ, αφού κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου. Τέτοια έγκριση είναι απίθανο να δοθεί με δεδομένες τις έντονες αντιρρήσεις που εκφράζει η Ρεπουμπλικανική πλευρά για μία ακόμα μεγαλύτερη "έκθεση" της Αμερικής στην ευρωπαϊκή κρίση. Αντ΄ αυτού, η εμπλοκή της Fed σε κάτι τέτοιο δεν έχει ως προαπαιτούμενο μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση στο Κογκρέσο.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ μεταβαίνει την Τρίτη στην Ευρώπη για σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, θα πιέσει τη Γερμανία να συναινέσει σε μία λύση η οποία θα δίνει εγγυήσεις στους ιδιώτες κατόχους και μελλοντικούς αγοραστές ευρωπαϊκών ομολόγων ότι θα υπάρχει γι' αυτούς ένα τείχος προστασίας για ένα μέρος τυχόν απωλειών που θα έχουν. Για να επανακτήσουν όμως την εμπιστοσύνη τους στα ομόλογα χωρών- μελών της ευρωζώνης οι ιδιώτες πιστωτές και επενδυτές δεν αρκούνται σε ένα EFSF με λιγοστά κεφάλαια και ένα ΔΝΤ που αργά ή γρήγορα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας. Και πάνω σε αυτό ακριβώς είναι που ο κ. Γκάιτνερ θα δώσει ένα τελεσίγραφο προς τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν εδώ και τώρα με ποιους τρόπους είναι διατεθειμένοι να βρουν τα χρήματα για να θωρακίσουν το ευρώ.

Οι λύσεις που προτείνονται είναι πολλές. Και οι δογματισμοί της γερμανικής πλευράς εξίσου πολλοί.

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη

Πηγή: Θάνος Δημάδης