Εκκληση Ρεν για πειστικό πακέτο μέτρων

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα για την Ευρωζώνη, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην κρίση χρέους, που έχει πάρει διαστάσεις.

Ενδεικτική της κρισιμότητας των ωρών είναι δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν στο Reuters.
«Αυτή την εβδομάδα διακυβεύονται το σταθερό μέλλον του ευρώ και κατά συνέπεια η οικονομική ανάκαμψη και η απασχόληση» αναφέρε. «Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός πειστικού πακέτου μέτρων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο φινλανδικό κανάλι ΥLE ζήτησε την ενεργοποίηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM) νωρίτερα, δηλαδή το 2012, και όχι το 2013, στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Όπως ανέφερε, «πρέπει να υπάρξει ένα πολύ ισχυρό σήμα ότι η Ευρωζώνη μπορεί να λάβει αποφάσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής σταθερότητας». Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό οι ηγέτες της ΕΕ στην επικείμενη σύνοδο να λάβουν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την επιβίωση της ζώνης του ευρώ καθώς και ότι δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση με την κρίση χρέους. Επισήμανε μάλιστα πως αν δεν υπάρξει αποφασιστική δράση, θα μπορούσαν να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες: «Οι ακριβείς συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν, όμως είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη θα διολίσθαινε στην ύφεση, ενώ θα ετίθετο και σε κίνδυνο η επιβίωση της Ευρωζώνης στη σημερινή της μορφή».

Ο κ. Ρεν ανέφερε ακόμη πως συνεχίζονται οι συνομιλίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην επίλυση της κρίσης.

Πηγή: skai.gr