Κλείσιμο

Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα

Η τρόικα επιστρέφει στις 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα «για προκαταρκτικές» συζητήσεις που θα αφορούν τις πολιτικές που κρίνονται αναγκαίες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την Ελλάδα.

Αυτό γνωστοποίησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της DW, ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης ότι το Δ.Σ του Ταμείου θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα για να εξετάσει την έκθεση αξιολόγησης του αρμόδιου για το ελληνικό πρόγραμμα, Πόουλ Τόμσεν, και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να εγκρίνει την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Ο στενός σύμβουλος της Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το Ταμείο παρακολουθεί την εξέλιξη του PSI παρότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ιδιωτών πιστωτών της, χωρίς να παρεμβαίνει το ΔΝΤ, το οποίο παραμένει σε ρόλο ‘ενδιαφερόμενου’ παρατηρητή.

Αναγκαία η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας 

Σημείωσε ότι η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στο υπάρχον πρόγραμμα και πως δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για νέο δάνειο, αλλά εάν στο προσεχές διάστημα κατατεθεί σχετικό αίτημα από την Αθήνα, θα αξιολογηθεί από το ΔΣ όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Ταμείου. Ο αξιωματούχος του Ταμείου επέδειξε κατανόηση για τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, και σημείωσε ότι το ΔΝΤ από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση, θέτει ως βασικούς στόχους για την Ελλάδα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και στο πλαίσιο αυτό μίλησε για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στον τομέα των υπηρεσιών, όπως και για την ανάγκη ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι «οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τους Έλληνες πολίτες» και επανέλαβε ότι, όπως είχε επισημανθεί από την αρχή, έχει μεγάλη σημασία «η δίκαιη κατανομή των βαρών».

Το ΔΝΤ θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ευρωκρίσης 

Ο κ. Ράις σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για χρηματοδότηση της Ιταλίας, αλλά υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και διαβεβαίωσε ότι παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, το Ταμείο έχει επαρκή κεφάλαια για να στηρίξει την ευρωζώνη.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της από το Μεξικό, στις οποίες τόνισε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους «αλλά όχι αποκλειστικά προς όφελος της ευρωζώνης», σημειώνοντας ότι οι πόροι που ανέρχονται σε 390 δισεκατομμύρια επαρκούν για να βοηθήσουν κι άλλες χώρες εκτός αυτής της περιοχής, εφόσον, βεβαίως, δεν επιδεινωθούν οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Από την πλευρά του ο κ. Ράις σημείωσε, πάντως, ότι νομικά επιτρέπεται η παροχή δανείων από κεντρικές τράπεζες προς το ΔΝΤ, αν και κατέστησε σαφές ότι δεν έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: skai.gr