Eurogroup: «Ξεκλείδωσε» η 6η δόση

Εγκρίθηκε, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8 δισ. ευρώ. Στις αρχές Δεκεμβρίου αποφασίσει για την 6η δόση το ΔΝΤ και τα χρήματα αναμένεται να φτάσουν στα ελληνικά ταμεία ως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχομενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, είχε δηλώσει ότι η χώρα μας έχει όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσει με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI.

Όπως είπε, «διαθέτουμε την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε» και «είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτή την πολύ σημαντική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, για μια ισχυρή Ευρωζώνη που είναι ικανή να αντιδράσει και να στείλει πολύ καθαρά μηνύματα στις αγορές».

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, είχε εκτιμήσει πριν από τη συναδρίαση ότι το Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» για την 6η δόση, ενώ αισιόδοξος για την εκταμίευσή της είχε δηλώσει και ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο Eurogroup τέθηκε επί τάπητος και έκθεση της Κομισιόν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από την Ιταλία να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος και επίσης για να τονωθεί εκ νέου η ανάπτυξη.

Η συνεδρίαση του Eurogroup έγινε υπό το βλέμμα των αγορών, καθώς θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την πορεία της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μελετούν την πιθανότητα να ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια από το ΔΝΤ, μετά το ρεκόρ στο κόστος δανεισμού στις δημοπρασίες  ομολόγων της Ιταλίας.

Πηγή: skai.gr