Στη δημοσιότητα σήμερα η εξαμηνιαία έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική

Tην εξαμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την νομισματική πολιτική παραδίδει στις 12 το μεσημέρι στον πρόεδρο της Βουλής ο Διοικητής της Τράπεζας, Γιώργος Προβόπουλος.

Στο μεταξύ, ξεπέρασε τα 360 δισ. το χρέος του ελληνικού δημοσίου στο τέλος Σεπτεμβρίου, φθάνοντας στο 165% του ΑΕΠ. Σε σχέση με ένα χρόνο πριν έχει αυξηθεί κατά 23,6 δισ. ευρώ ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η λήξη των ομολόγων την επόμενη εξαετία φθάνουν τα 223 δισ. ευρώ δηλαδή το 60% του συνολικού χρέους.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011 για το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 39.271 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 4,0% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010.

Η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Όσο για τα έσοδα του Προγράμματος Δημόσίων Επενδύσεων, είναι αυξημένα κατά 38,1% ή κατά 521 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2010.

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν μόνο τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι το σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων, με βάση τα οποία προσδιορίζεται το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, που συνιστά και το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από την Τρόικα.
Πηγή: skai.gr