Προειδοποιήσεις και εκκλήσεις Λαγκάρντ

Ενώ Αμερικανοί νομικοί και νομοτεχνικοί και των δυο κομμάτων αναμένεται να γνωστοποιήσουν σήμερα την αποτυχία της προσπάθειας που καταβάλλουν τους τελευταίους τρεις μήνες για την εξεύρεση κοινού τόπου, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο δίκτυο CBS, τόνισε ότι αν αφεθεί να ‘κατρακυλήσει’ η Ευρώπη θα υπάρξουν σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις για όλες τις οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της αμερικανικής.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι το ένα πέμπτο των αμερικανικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ευρώπη, ενώ υπάρχει επίσης ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες και πολλοί Ευρωπαίοι εργάζονται σε αμερικανικές επιχειρήσεις και το αντίστροφο.

Η προσπάθεια της κ. Λαγκάρντ είχε στόχο να πεισθεί η αμερικανική κοινή γνώμη να στηρίξει τον ρόλο του ΔΝΤ καθώς αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό η χρηματοδότηση εύπορων κρατών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Αυτή η πραγματικότητα αντανακλάται και σε νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι από το Κογκρέσο, και ο οποίος απαγορεύει στις ΗΠΑ να στηρίξουν δάνεια του ΔΝΤ «των οποίων η αποπληρωμή στο ακέραιο είναι αδύνατη», με τη σκέψη των νομοθετών να βρίσκεται, φυσικά, στην ελληνική κρίση.

Σοβαρή και πρωτόγνωρη η παγκόσμια κατάσταση

Ο σκεπτικισμός του Κογκρέσου απέναντι στο ΔΝΤ οδήγησε την κυβέρνηση Ομπάμα να μην αυξήσει προς το παρόν τους πόρους του Ταμείου, τους οποίους πολλοί ειδικοί αλλά και κράτη-μέλη θεωρούν ανεπαρκείς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Αντιμέτωπη με αυτό το κλίμα σκεπτικισμού η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι η καταβάλλονται προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, αποσαφήνισε ότι τα κεφάλαια που δίνονται από το ΔΝΤ θα αποπληρωθούν, ενώ εξήγησε ότι τα σημερινά προβλήματα είναι συνέχεια της κρίσης του 2008 που ξεκίνησε στις ΗΠΑ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση «πολύ σοβαρή και πρωτόγνωρη» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα υπάρξει ελάχιστη ανάπτυξη, αυξημένη ανεργία, ενδεχομένως κοινωνικές εντάσεις, και οι αγορές θα βρίσκονται σε απόλυτη αναταραχή.
Πηγή: skai.gr