Στην κόψη του ξυραφιού οι συντάξεις

«Καμπανάκι» κινδύνου για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων αλλά και των συντάξεων του Ιανουαρίου κρούει ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής της 6ης δόσης. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «απαραίτητη» την καταβολή της δόσης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην καταβολή των συντάξεων.

Και ενώ οι κύριες συντάξεις εξακολουθούν να βρίσκονται στον «αέρα», ο Υπουργός Εργασίας προανήγγειλε νέες περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις της τάξης του 20% μεσοσταθμικά . Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο οι μειώσεις να φτάσουν ακόμη και το 50% , ενώ οι μειώσεις θα αφορούν και στους ήδη συνταξιούχους.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ακόμα ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα καλυφθούν ούτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ούτε με την επιβολή νέων φόρων, επισημαίνοντας ότι το «κούρεμα» των ομολόγων δεν θα οδηγήσει σε «κούρεμα» των συντάξεων.

Από την 1η Μαρτίου ξεκινά και η ταυτόχρονη καταβολή μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας. Από την ίδια ημερομηνία ξεκινά και η εφαρμογή της κάρτας εργασίας και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως και 10% στις επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν την κάρτα και θα είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών.

Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και επιβεβαίωσε τις προθέσεις του Υπουργείου να προχωρήσει σε μειώσεις, κυρίως σε κλάδους που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Τέλος, το θέμα της μείωσης των κατώτατων μισθών βρίσκεται εκτός ατζέντας των επικείμενων συναντήσεων με την Τρόικα. Ωστόσο ο Υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι αναμένεται να αρχίσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Πηγή: Ράνια Τζίμα