Χαριστική βολή για τα ξενοδοχεία το τέλος ακινήτων

Εξαιρετικά δυσοίωνες οι προβλέψεις για την πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου, καθώς – όπως τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου -, έκτακτη εισφορά και καταβολή τέλους ακινήτων πιέζουν δυσβάσταχτα την ταμειακή ρευστότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, ξενοδοχεία στη Ρόδο και την Κρήτη μικρής δυναμικότητας (30 έως 40 δωμάτια) καλούνται να πληρώσουν ποσά της τάξης των 15.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα μέλη του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος, η συγκεκριμένη επιβάρυνση αναλογεί ποσοστιαία στο 15% με 20% του τζίρου τους, με τα ξενοδοχεία της Αθήνας να υφίστανται την μεγαλύτερη πίεση, απόρροια και της μείωσης των εσόδων από την χαμηλή ελκυστικότητα του προορισμού σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Την ακριβή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ξενοδοχεία φανερώνουν οι λογιστικοί πίνακες που δημοσίευσαν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του προορισμού. Το μεν Χίλτον στο εννεάμηνο εμφάνισε πτώση 66% στα κέρδη μετά από φόρους φτάνοντας τα 400.000 ευρώ, ενώ το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, κατά το μήνα Οκτώβριο, ως αποτέλεσμα των γεγονότων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Πλατεία Συντάγματος, εμφάνισε μείωση εσόδων 41%.

Επί τη ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia που ανοίγει την Παρασκευή τις πύλες της, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος, υποστήριξε ότι «ο κ. Βενιζέλος μας κορόιδεψε και επέλεξε να εξαιρέσει από το τέλος μόνο τους βιομηχάνους και βιοτέχνες και τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών ότι θα εξαιρεθούν τα ξενοδοχεία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών και Αττικής, Γιάννη Ρέτσο, μέχρι σήμερα έχουν παύσει τη λειτουργία τους δέκα ξενοδοχεία και πλέον οι αντοχές των επιχειρηματιών του κλάδου είναι περιορισμένες.

Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr