Κλείσιμο

Οι προτάσεις των τραπεζών για το «κούρεμα»

Πρόθυμοι να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν με νέα, τα οποία θα έχουν τη μισή αξία, αλλά μόνο αν αυτά συνοδεύονται από υψηλό επιτόκιο και πρόσθετα κίνητρα, έχουν δηλώσει οι διαπραγματευτές που εκπροσωπούν τις τράπεζες στις συνομιλίες με την Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιλ Τάιμς η πρόταση περιλαμβάνεται σε εμπιστευτικό έγγραφο που παραδόθηκε στην Αθήνα την Κυριακή.

Οι τράπεζες επιθυμούν ετήσιο επιτόκιο 8% στα νέα ομόλογα, τα οποία θα πρέπει να υπάγονται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο. Στα πρόσθετα κίνητρα περιλαμβάνονται οι λεγόμενες «εγγυήσεις ΑΕΠ», δηλαδή ετήσιες πληρωμές από την ελληνική κυβέρνηση στους ιδιώτες πιστωτές σε περίπτωση που η οικονομία της χώρας ανακάμψει ταχύτερα από τους υπολογισμούς.

Η πρόταση του IIF που εκπροσωπεί τις τράπεζες φέρεται να συνιστά μείωση της καθαρής τρέχουσας αξίας των ομολόγων που κατέχουν κατά 51% με 53%. Όπως σημειώνουν πάντως οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η πρόταση αυτή καθώς και δύο εναλλακτικές που περιλαμβάνονται στο έγγραφο βασίζονται σε σενάριο έκπτωσης των ομολόγων κατά 12%, μεγαλύτερο από το 9% που αποτελούσε τη βάση της τροποποιημένης πια συμφωνίας του Ιουλίου.

Οι άλλες δύο προτάσεις των τραπεζών κινούνται περίπου στο ίδιο πλαίσιο, αλλά προβλέπουν κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους που κατέχουν ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία κατά 37%. Σε αυτή την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δε θα λάβουν την οικονομική εγγύηση που προβλέπεται για τις ξένες τράπεζες, συνολικού ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προσθέτει ότι η ελληνική πλευρά ετοιμάζει αντιπρόταση που θα σημάνει την απομείωση της τρέχουσας καθαρής αξίας των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές κατά 70% με 80%. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιχειρεί συμφωνίες με κάθε πιστωτή ξεχωριστά, ώστε να διασπάσει το ενιαίο μέτωπό τους.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαπραγματεύσεις στη Φρανκφούρτη θα αρχίσουν τελικά την Πέμπτη.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο