Αισιόδοξη η Φέκτερ για την Ελλάδα

Αισιόδοξη για την συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Ελλάδα εμφανίζεται η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

"Εκτιμούμε ότι θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Αφότου το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένο να συμμεριστεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αναμένω ότι τη Δευτέρα θα μας ανακοινώσουν ότι η πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής συντάσσεται με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής».

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση στη Βιέννη, η αυστριακή υπουργός υποστήριξε ότι η ιδέα του δημοψηφίσματος δεν είχε μελετηθεί καλά. Ωστόσο η κα. Φέκτερ διακρίνει στην όλη κατάσταση και κάτι θετικό: Ότι η κατάσταση αυτή σηματοδοτεί μεγαλύτερη σταθερότητα. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμά, η θεματική των μεταρρυθμίσεων στέκεται τώρα σε πιο ευρεία κοινοβουλευτική βάση.

Το «νόμισμα» που χρειάζεται η Ελλάδα
Την αισιοδοξία της Μ. Φέκτερ πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο αυστριακός τύπος. Ενδεικτικά το σχόλιο της Der Standard:

«Ο όρος μεταβατική κυβέρνηση μπορεί να σημαίνει μόνον το εξής: το υπουργικό συμβούλιο (που θα προκύψει) δεν θα είναι τόσο ισχυρό και δεν θα παίρνει θαρραλέες αποφάσεις, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν εκλογές. Η Ελλάδα λοιπόν βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με σκληρή εξυγίανση και έναν προεκλογικό αγώνα. Δεν είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για να ανακτηθεί αυτομάτως η εμπιστοσύνη των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων, κυρίως δε της ευρωζώνης.

«Ακριβώς αυτά όμως, εμπιστοσύνη, ‘προβλεψιμότητα’ και αξιοπιστία, είναι στην παρούσα φάση το σημαντικότερο νόμισμα που θα χρειαζόταν η Ελλάδα. Ο Παπανδρέου όμως -το θάρρος του οποίου (για μεταρρυθμίσεις) επαινέθηκε για πολύ καιρό στην Ευρώπη, αλλά καταπολεμήθηκε στην Ελλάδα- έκανε (δυστυχώς) τους τελευταίους μήνες πολλά, για να κλονίσει με τη στάση του κάθε ‘πίστωση’».
Πηγή: DPA / Κώστας Συμεωνίδης