Αναβολή έκδοσης ομολόγου από τo EFSF εξαιτίας των αναταραχών στην αγορά

Η απώλεια εμπιστοσύνης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει πλέον μεταφερθεί και στο ίδιο το όχημα για την οικονομική διάσωση της περιοχής (EFSF).

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το προσωρινό ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα εκδώσει το προγραμματισμένο ομόλογο τριών εκατομμυρίων ευρώ, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του EFSF, λόγω των ευμετάβλητων συνθηκών της αγοράς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα του Live Blog της WSJ, οι αγορές περίμεναν την έκδοση του ομόλογου εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αλλά η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία διάσωσης της χώρας, είχε τόσο καταστροφικές συνέπειες στις ευρωπαϊκές αγορές, ώστε το ταμείο επέλεξε να περιμένει μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Εργαζόμενοι στον τραπεζικό κλάδο αναφέρουν ότι οι συνθήκες της αγοράς αναμένουν να καταστούν ευνοϊκές για την έκδοση του ομολόγου την επόμενη εβδομάδα, ειδικά εάν η σύνοδος κορυφής του G20 καταφέρει να αποκαταστήσει την ηρεμία.

Η πρακτική συνέπεια της καθυστέρησης έκδοσης του ομολόγου είναι μικρή: το ομόλογο θα πήγαινε στην αναχρηματοδότηση ενός δανείου προς την Ιρλανδία, μία χώρα που έχει σημειώσει σαφή πρόοδο στην επίλυση των προβλημάτων χρέους της από τη στιγμή που ζήτησε βοήθεια από το εξωτερικό. Εκπρόσωπος του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η χώρα έχει 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποθέματα ρευστού από τα τέλη του Οκτωβρίου, ενώ το συνολικό έλλειμμα αναμένεται να είναι μόνο 16 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος.

Η συμβολική επίπτωση, όμως, της μη έκδοσης του ομολόγου είναι μεγαλύτερη.

Για το EFSF-που διαθέτει 780 δισεκατομμύρια ευρώ από κρατικές εγγυήσεις και έχει βαθμολογηθεί με τριπλό-A και από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης-το να έχει πρόβλημα στο να πουλήσει το χρέος της ευρωζώνης υπό αποδεκτούς όρους, δημιουργεί τεράστια αμηχανία στην ευρωζώνη.
Πηγή: skai.gr