ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Οι βρετανικές αντιδράσεις για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Ποικίλες οι αντιδράσεις στα βρετανικά ΜΜΕ προκάλεσε η εξαγγελία για διενέργεια δημοψηφίσματος από τον έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Διάβασε αναλυτικά:

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ελλάδα

 
Την ενόχλησή του για την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος άφησε να φανεί ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν λέγοντας από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι αναμφίβολα προσθέτει στην αστάθεια και στην αβεβαιότητα στην ευρωζώνη. Ο κ. Όσμπορν σημείωσε ότι εναπόκειται στον ελληνικό λαό και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα να λάβουν τις αποφάσεις τους, προειδοποίησε όμως ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό» για την ευρωζώνη να εφαρμοστεί το πακέτο που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι δεν υπήρχε ένδειξη ή ενημέρωση για την εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο αναμένει από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης να τιμήσουν τη συμφωνία των Βρυξελλών. Αντίθετα, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Εντ Μπολς σχολίασε ότι σαφέστατα ο Έλληνας πρωθυπουργός δικαιούται πλήρως να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα, καθώς και ότι οι Έλληνες πρέπει να αποφανθούν επί της λιτότητας που τους περιμένει.

Η ανταποκρίτρια των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στην Αθήνα σχολιάζει ότι η ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος ήταν μια τελευταία απόπειρα του Γιώργου Παπανδρέου να συσπειρώσει το κόμμα του και να αποσυμφορήσει την πίεση που ασκείται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, προσθέτει, αυτός ο ελιγμός φαίνεται τελικά ότι ίσως ρίξει την κυβέρνησή του και ότι θα μπορούσε να επισπεύσει το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Η οικονομική εφημερίδα γράφει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πασχίζουν να δουν το νόημα και τη σκοπιμότητα της απόφασης του πρωθυπουργού και ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί εκνευρισμός και δυσπιστία. Τονίζεται ότι γίνεται πιο πιθανή η άτακτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ίσως η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης ότι εντείνεται η αίσθηση πως το φορτισμένο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα ξεφεύγει εκτός ελέγχου.

Ο Γκάρντιαν επικρίνει τον Έλληνα πρωθυπουργό για παραίτηση από την ευθύνη του και για ρίσκο απόγνωσης, ενώ η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα κάνει λόγο για «βόμβα» του πρωθυπουργού που επισκιάζει όλα τα προηγούμενα επεισόδια του ελληνικού δράματος. «Οι πολίτες δεν ξέρουν αν πρέπει να κλάψουν ή να γελάσουν», είναι το δηκτικό σχόλιο του Γκάρντιαν, ο οποίος φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του δημοσκόπηση για το αν πρέπει να επιτραπεί στους Έλληνες να ψηφίσουν επί της δανειακής συμφωνίας.

Με αφορμή την αλλαγή της ηγεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις ο Γκάρντιαν αναφέρει ότι προκάλεσε εικασίες ότι ο υπουργός Άμυνας θέλησε να αποτρέψει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, κάτι για το οποίο όμως όπως τονίζεται δεν υπάρχει καμία ένδειξη ή πληροφόρηση.

Το BBC έκανε λόγο για μεγάλο ρίσκο διότι πολλοί Έλληνες πολίτες λένε ότι προτιμούν το χάος της πτώχευσης από τις παρατεταμένες στερήσεις, σχολιάζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει ειδήμων στο να «παίζει» με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας αλληλεγγύη αλλά γνωρίζοντας ότι τρέμουν την ελληνική πτώχευση. Ως προς τους λόγους που έλαβε την απόφασή του ο πρωθυπουργός, το BBC ανέφερε ότι ίσως επιδιώκει ευνοϊκότερους όρους που να συνοδεύουν τη δανειακή συμφωνία ή ότι ίσως γνωρίζει στοιχεία για τη φυγή κεφαλαίων που καθιστούν δύσκολο να ορθοποδήσει η χώρα θέτοντας τη συμφωνία στην κρίση του λαού.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρεται σε εκβιασμό της ευρωζώνης, σχολιάζοντας ότι η ειρήνη κράτησε μόνο πέντε ημέρες. Επανέρχεται δε, όπως τονίζει η εφημερίδα, το σενάριο ολοκληρωτικής πτώχευσης και εξόδου από το ευρώ. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τονίζουν επίσης ότι το ελληνικό δημοψήφισμα έδωσε την αφορμή στους Ολλανδούς Εργατικούς να πουν ότι δε θα δώσουν την απαραίτητη έγκρισή τους στη νεότερη συμφωνία για την Ελλάδα.

Αναλυτές στο Λονδίνο σχολίαζαν επίσης ότι ίσως οι επαφές του Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες του δώσουν την ευκαιρία να επικαλεστεί διεθνείς πιέσεις ώστε να αποσύρει με εύσχημο τρόπο την εξαγγελία δημοψηφίσματος.

Στους υποστηρικτές της κίνησης του Γιώργου Παπανδρέου συγκαταλέγονται ως ένα σημείο ο οικονομικός ρεπόρτερ του BBC Ρόμπερτ Πέστον που διερωτάται πώς μπορεί μία τόσο σημαντική συμφωνία να προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων πολιτών και ο Λάρι Έλιοτ του Γκάρντιαν που σημείωνε ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν είναι βέβαιο, ότι οι Ευρωπαίοι ίσως καταλάβουν ότι πρέπει να χαλαρώσουν τη λιτότητα στην Ελλάδα και ότι ακόμα και αν καταψηφιστεί η συμφωνία των Βρυξελλών, η ευρωζώνη θα θελήσει να κρατήσει την Ελλάδα στους κόλπους της με την Αθήνα να έχει γλιτώσει την ξένη εποπτεία και ορισμένα σκληρά μέτρα.

 
Πώς θα χορηγείται η σύνταξη χηρείας, σύμφωνα με υπουργική απόφαση
Διευκρινίσεις σχετικά με τις διατάξεις οι οποίες καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης...
18.07.2019, 17:10
Αυτός είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή του...
18.07.2019, 16:01
Τίτλοι τέλους μετά από 24 χρόνια για το ΣΔΟΕ – Τι αλλάζει
Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.
18.07.2019, 14:31
DW: Πιο πλούσιοι από ποτέ οι Γερμανοί
Σε 6.170 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται πλέον η συνολικη αξία της χρηματικής περιουσίας σε όλη τη χώρα. Σε...
18.07.2019, 13:25
OBR: Ύφεση και μαύρη τρύπα στη οικονομία θα επιφέρει το no deal στο Brexit
Μία έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα ρίξει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση και θα αφήσει μία μαύρη τρύπα...
18.07.2019, 12:12
Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η ΔΕΗ να πουλά κάτω του κόστους σε ιδιώτες
"Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, με μείωση της ΔΕΗ κατά 1/3 και εισροή...
18.07.2019, 09:03
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Όχι σε πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων - Πιθανή αύξηση τιμολογίων
«Είναι εγκληματικό να μπουν τα "νερά" στην ιδιωτικοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ...
18.07.2019, 07:30
Ρέγκλινγκ: Παράθυρο για μείωση δημοσιονομικών στόχων, αλλά στο μέλλον
«Το μέλλον είναι κατά πάσα πιθανότητα κάπως διαφορετικό από ό,τι πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο επειδή πολλές...
18.07.2019, 01:56
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό τα χρέη του 2018
Διευρύνονται επίσης οι δυνατότητες ρύθμισης εταιρικών χρεών.
18.07.2019, 00:07
Οδηγίες της ΑΑΔΕ για ελέγχους στις φορολογικές δηλώσεις
Εντός πέντε εργάσιμων ημερών θα πρέπει να προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
17.07.2019, 21:02

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 70  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.