Μ. Κέμερ: Πιθανό το πάγωμα των σχεδιασμών για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα

Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου προκάλεσε δυσαρέσκεια στο γερμανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου των Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ δήλωσε, ότι η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει καθυστερήσεις και -στη χειρότερη περίπτωση- θα παγώσει τους σχεδιασμούς για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Επίσης δεν είναι σαφές τι θα συμβεί σε περίπτωση που το πακέτο βοήθειας απορριφθεί», τόνισε ο κ. Κέμερ, προσθέτοντας ότι η παράταση της αβεβαιότητας δε συμβάλλει στη σταθεροποίηση της δύσκολης αυτής κατάστασης.

«Το νέο ελληνικό σοκ θα είναι βραχύβιο»


«Τα δημοψηφίσματα για οικονομικά ζητήματα δεν προβλέπονται από το ελληνικό σύνταγμα» σημειώνει ο Φόλκερ Χελμάιερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Bremer Landesbank, εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία του για την ανθεκτικότητα του ελληνικού νομικού συστήματος. Ο κ. Χελμάιερ εκτιμά ότι, αν επιμείνουν οι Έλληνες στην απόρριψη των σκληρών μέτρων στις αρχές του 2012, το δημοψήφισμα θα αποτελέσει «αυτοκτονία υπό το φόβο του θανάτου».

Καθησυχαστική παρουσιάζεται από την πλευρά της η τράπεζα του Αμβούργου HSH Nordbank εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι «το νέο ελληνικό σοκ θα είναι βραχύβιο, καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης θα συνεχίσουν και ειδικά τώρα πιο αποφασιστικά, τις προσπάθειες εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής».

Το «όχι» ως σήμα εξόδου από την ευρωζώνη


Άσχημη γενικά για την ΕΕ και ειδικά για την ευρωζώνη θεωρεί ενδεχόμενη απόρριψη των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, μέσω του σχεδιαζόμενου δημοψηφίσματος, ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. Ο κ. Πισσαρίσης υπογραμμίζει ότι το «όχι» θα σήμαινε χρεοκοπία της Ελλάδας και συμπληρώνει, ότι «δεν βλέπει ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ».

Η Κάθι Λιν οικομική αναλύτρια στην GFT FOREX κάνει λόγο για ανασφάλεια και αστάθεια που εξουδετερώνει όλες τις προσπάθειες συμφωνίας εντός της ΕΕ. Δεδομένης ισχυρής αντιπολίτευσης και των διαδηλώσεων τονίζει, ότι «είναι πολύ δύσκολο να έχει θετική έκβαση το δημοψήφισμα».

«Στον αέρα βρίσκεται ξανά ολόκληρο το πακέτο στήριξης και μοιάζει αναπόφευκτη μία σκληρή αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας», σχολίασε ο Μπένιαμιν Σρέντερ, επικεφαλής του τμήματος επιτοκίων της Commerzbank. Παράλληλα θεωρεί σίγουρο, ότι «οι κερδοσκοπικές τάσεις θα αυξηθούν και μία αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα θα είναι η αρχή της εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση».
Πηγή: Άρης Καλτιριμτζής/ Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος