Σόιμπλε προς τράπεζες: Αποδεχτείτε το «κούρεμα» διαφορετικά...

Ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας. Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο (Δευτέρα) στο περιοδικό Σπίγκελ, ο Σόιμπλε απευθύνει προειδοποίηση προς τις τράπεζες να αποδεχθούν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διαφορετικά δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος. Τονίζει ακόμα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεχίσουν τις επαφές για το θέμα, καθώς η Ευρώπη έχει μπροστά της μακρύ δρόμο για να επιλύσει την κρίση. Τέλος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι βασική παράμετρος είναι να εφαρμόσει η Ιταλία τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

«Το ελληνικό χρέος δε θα είναι βιώσιμο ούτε το 2020 εάν δεν αλλάξει το οικονομικό σύστημα», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Υποθέσεων της Μ. Βρετανίας, Φίλιπ Μπουθ. Επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο 2 έως 3 χρόνια να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, κυρίως να δημιουργήσει ένα σωστό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, διαφορετικά θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

«Το κούρεμα του χρέους είναι κάτι θετικό, αλλά δεν είναι επαρκές από μόνο του», δήλωσε στο ΣΚΑΪ η βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Έλενα Παναρίτη και τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Σχετικά με τα αίτια αναποτελεσματικότητας του μνημονίου, η κ. Παναρίτη εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν έλαβαν υπόψη την ελληνική πραγματικότητα και τα δομικά της προβλήματα.

«Πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης στους πολίτες. Να πληρώσουν αυτοί που έκλεψαν. Να δοθεί αμνηστία σε ιδιώτες που θα αποκαλύψουν κακουργηματικές πράξεις διαφθοράς στο δημόσιο τομέα», σχολίασε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Χάρης Οικονομόπουλος.

«Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας. Εάν αποτύχουμε, το επόμενο βήμα είναι η έξοδος από την ευρωζώνη», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Χριστόφορος Σαρδελής, οικονομολόγος, στέλεχος της Εθνικής Ασφαλιστικής και πρώην επικεφαλής του Ο.Δ.ΔΗ. Χ.
Πηγή: skai.gr