ΔΝΤ: "Θα στηρίζουμε την Ελλάδα, όσο χρειάζεται"

Συνέντευξη στο Θάνο Δημάδη

"Η επιτυχής επέκταση του PSI είναι η μόνη λύση για να βοηθηθεί πραγματικά η Ελλάδα να καταστήσει το δημόσιο χρέος της βιώσιμο" είπε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του IMF Min Zhu, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Θάνου Δημάδη κατά τη διάρκεια πάνελ στο οποίο συμμετείχε στο πλαίσιο του ετήσιο συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του IMF είπε ότι στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της Ευρώπης "να αντιμετωπίσει την κρίση του δημόσιου χρέους που πλήττει κράτη και τράπεζες".

Σε κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ λίγο αργότερα μαζί του είπε ότι "η Ελλάδα έχει σημειώσει καθυστερήσεις αλλά και εξίσου σημαντικές επιτυχίες όλους αυτούς τους μήνες" και "έχει ανάγκη τη στήριξή μας".

Χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως "μία σημαντική προοπτική" που ανοίγεται για τις προσπάθειες που πρέπει να κάνει η Ελλάδα από 'δω και πέρα. Τόνισε όμως ότι "χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας" και ότι "οι ελληνικές αρχές πρέπει να μείνουν πιστές στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει".

Σημειωτέον ότι ο κ. Min Zhu ήταν ο μόνος συμμετέχων στα πολλαπλά πάνελ του συνεδρίου του Economist που δε χρησιμοποίησε τον όρο "πτώχευση" αλλά επέμεινε να χρησιμοποιεί τον όρο "αναδιάρθρωση"(restructuring) του ελληνικού χρέους".

Όλοι οι υπόλοιποι καλεσμένοι- διακεκριμένοι οικονομολόγοι, εκπρόσωποι ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων και δημοσιογράφοι- μιλούσαν ανοιχτά για "χρεοκοπία" (default) της Ελλάδας μετά και το ευρύτατο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων που είχε προαναγγελθεί κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Πηγή: skai.gr