Τελεσίγραφο Μέρκελ – Σαρκοζί προς τράπεζες

Για τελεσίγραφο Μέρκελ - Σαρκοζί προς τους τραπεζίτες κάνει λόγο το γαλλικό πρακτορείο με σχετικό τηλεγράφημά του.

Αναφέρει πως οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες θα πάνε απευθείας σε διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες για το ελληνικό «κούρεμα», και αν αυτές δεν τελεσφορήσουν, θα προχωρήσουν μονομερώς σε αναδιάρθρωση του χρέους. Πληροφορίες κάνουν δε λόγο για "κούρεμα" χρέους ύψους 48%.

To πρακτορείο Bloomberg, μετέδωσε επικαλούμενο ανώνυμη πηγή των Βρυξελλών ότι οι συζητήσεις ΕΕ - τραπεζιτών βρέθηκαν σε αδιέξοδο, λόγω διαφωνίας για τις εγγυήσεις των νέων ομολόγων. Μάλιστα ανέφερε ότι οι πιθανότητες υιοθέτησης από τη Σύνοδο μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την επίλυση της κρίσης, είναι πολύ μικρές.

Νωρίτερα το πρακτορείο είχε κάνει λόγο για διακοπή των διαπραγματεύσεων λόγω διαφωνίας για τις εγγυήσεις των νέων ομολόγων.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει ανακοίνωσε επισήμως ότι κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επιτεύχθηκε συμφωνία για το μέγεθος επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα φτάσει στο 9%.

Σε συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, κατέληξε η ΕΕ δήλωσε και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

«Συμφωνήσαμε για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να είναι ένας από τους κύριους στόχους μας», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία προέβαλαν αρχικά αντιρρήσεις σχετικά με το 9%, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό είναι υψηλό.

Η κρίσιμη Σύνοδος των 27 ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε, και αναμένονται δηλώσεις της πολωνικής προεδρίας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η Σύνοδος των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης.

Την ανάγκη να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής αποφάσεις που θα δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα και την κρίση, επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως ο ελληνικός λαός κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Πηγή: skai.gr