Επικοινωνία Μέρκελ – Σαρκοζί χωρίς διαρροές

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει των προγραμματισμένων συνομιλιών τους στις Βρυξέλλες. Τίποτε δεν διέρρευσε αναφορικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Παρίσι και Βερολίνο συνεχίζουν να έχουν διιστάμενες απόψεις σχετικά με τις προτάσεις επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, του κινδύνου μεταδοτικότητάς της, της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του ΕFSF.

Όπως δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις Ντε Γιέγκερ, η γαλλική πρόταση για μετατροπή του Ταμείου Σταθερότητας σε τράπεζα, που θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απορρίφθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους. «Η γαλλική πρόταση είναι νεκρή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντε Γιέγκερ.

Το Παρίσι επεδίωκε να μετατρέψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τράπεζα, το Βερολίνο βλέπει το EFSF ως εταιρία πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης με μερική συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Από την πλευρά του, ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ δήλωσε το Σάββατο ότι «θα επαναδρομολογήσω, ως πρόεδρος της Γαλλίας, την οικοδόμηση της Ευρώπης» επειδή αλλοιώς «η οικονομική κρίση, στο πέρασμά της, θα παρασύρει τα πάντα».

Ο κ. Ολάντ διαχώρισε σε δύο «ομόκεντρους κύκλους» τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, από τη μια «τα ιδρυτικά κράτη (...)» και απο την άλλη «το σύνολο των κρατών, που προσχώρησαν μεταγενέστερα».

Στον πρώτο «ομόκεντρο κύκλο»,συμπεριέλαβε την χώρα του και τη Γερμανία, ενώ στο δεύτερο «όλα τα μεταγενέστερα προσχωρήσαντα κράτη, που συμμετέχουν με επιλογή τους στην κοινή πολιτική”.
«Πρέπει να σώσουμε την Ευρώπη. Χέρι - χέρι με τη Γερμανία, αυτή είναι η αποστολή της χώρας μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών.
Πηγή: skai.gr