Κλείσιμο

Γαλλογερμανικός «πόλεμος» για δωρεάν παραχώρηση φρεγατών στην Ελλάδα

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η συμφωνία πώλησης δύο έως τεσσάρων φρεγατών που έχουν κλείσει Γαλλία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel, το Παρίσι προσφέρθηκε να παραχωρήσει δωρεάν στην ελληνική κυβέρνηση τις φρεγάτες για πέντε χρόνια, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ για κάθε πλοίο.

Μετά τα πέντε χρόνια θα πρέπει να πληρωθούν με τιμή μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ, διαφορετικά θα αποκτηθούν από το γαλλικό ναυτικό.

Τα πλοία θα κατασκευαστούν στο κρατικό ναυπηγείο DCNS σε συνεργασία με τα ναυπηγεία Ελευσίνας, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο γερμανικός ανταγωνιστικός όμιλος της ThyssenKrupp διατυπώνει τις αντιρρήσεις του και σε εσωτερικό έγγραφό του κάνει λόγο για πιθανή παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου περί επιχορηγήσεων και αναθέσεων.

Σε επιστολή του προς την καγκελάριο Μέρκελ ο εκπρόσωπος του ομίλου επικρίνει το γεγονός ότι τα πλοία, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, θα πληρωθούν στο τέλος από το γερμανό φορολογούμενο.

Προβληματισμό δημιουργεί γιατί οι αντιδράσεις ανακύπτουν τώρα ενώ η σύμβαση έχει υπογραφεί από το 2009.
Πηγή: Τάσος Τέλογλου