«Παράθυρο» για νέες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα

Το δρόμο για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της γενίκευσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, ανοίγουν οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται:

• Κατάργηση της αρχής της συρροής της ισχύος, δηλαδή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης ως «πάτωμα», ωστόσο διατηρείται η ΕΓΣΣΕ. Η ρύθμιση προβλέπει την αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων στους εργαζόμενους που δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για δύο χρόνια, αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρησιακού σωματείου εντός ενός μηνός.

• Δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων και από ενώσεις προσώπων σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους

• Κατάργηση της γνωμοδότησης του ΣΚΕΕ για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ενδεικτικές των πιέσεων που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση για μείωση του εργατικού κόστους είναι οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας ο οποίος αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Όταν περνάει κανείς δύσκολους καιρούς δεν επιτρέπεται να απελπίζεται αλλά πρέπει να κάνει ό,τι και οι επιχειρηματίες σε δύσκολους καιρούς. Πρέπει να σηκώνει τα μανίκια, να πηγαίνει στη δουλειά δύο ώρες νωρίτερα και να φεύγει μία ώρα αργότερα δουλεύοντας πάνω στο προϊόν και την παραγωγικότητά του», είπε ο Φίλιπ Ρέσλερ.

Σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη εκτιμά ότι με την πλήρη αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων και των σωματείων εργαζομένων που συνεπάγονται οι ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο «οι όροι και οι αμοιβές εργασίας θα ρυθμίζονται πλέον σχεδόν μονοσήμαντα από τους εργοδότες.

Η κατάργηση -όπως αναφέρει- της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης που ισχύει σε χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, θα φέρει μειώσεις μισθών που θα ξεπερνούν το 30%. Σημειώνει ότι έτσι οι μισθοί θα φθάσουν στο κατώτατο επίπεδο που είναι αυτό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Μειώσεις σε συντάξεις και επικουρικές

«Ψαλίδι» όμως και στις επικουρικές συντάξεις προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

• Στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 30% στο σκέλος της σύνταξης πάνω από τα 150 €,

• Στο επικουρικό ταμείο των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών η μείωση θα φτάσει το 15% ,

• Στο Μετοχικό Ταμείο η μείωση θα φτάσει στο 20%, ενώ το ποσοστό της μείωσης ανεβαίνει στο 50% για συντάξεις άνω των 500 €

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις που αναμένεται να επιβληθούν στις κύριες από την 1η Νοεμβρίου.

Για τους συνταξιούχους άνω των 55 ετών προβλέπεται μείωση 20% στις συντάξεις άνω των 1.200 € ενώ για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών προβλέπεται μείωση 40% για το σκέλος της σύνταξης πάνω από τα 1.000€

Μειώσεις προβλέπονται και για τις εφάπαξ αποζημιώσεις. Για τους ασφαλισμένους του ταμείου της ΔΕΗ που κατέθεσαν αιτήσεις το 2010 οι μείωση θα φτάσει το 25% και για εκείνους που κατέθεσαν τα χαρτιά τους μέσα στο 2011 η μείωση θα είναι 30%. Για το ΤΠΔΥ η μείωση για το 2010 είναι 15% και για το 2011 20%. Για την Εμπορική Τράπεζα η μείωση είναι 30%

Για τις αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προχωρούν την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου σε 24ωρη απεργία.

Αλλαγές στα εργασιακά

- Κατάργηση της αρχής της ευνοικότερης ρύθμισης
- Αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων για δύο χρόνια
- Σύσταση επιχειρησιακού σωματείου εντός ενός μηνός
- Δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων από ενώσεις προσώπωνa επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 εργαζόμενους
- Κατάργηση της γνωμοδότησης του ΣΚΕΕ

«Μαχαίρι» στις επικουρικές

- ΕΤΕΑΜ: -30% στο σκέλος της σύνταξης πάνω από τα 150 €
-ΤΑΥΤΕΚΩ: 15%
- ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ: -20%, πάνω από 500€ -50%

«Ψαλίδι» στο εφάπαξ

ΔΕΗ: 2010: -25%
2011: - 30%
ΤΠΔΥ 2010: -15%
2011: -20%
ΕΜΠΟΡΙΚΗ: 2011 -30%
Πηγή: Ράνια Τζίμα