ΠΟΕ: Μικρότερη ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών για το 2011

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναθεώρησε την Παρασκευή προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του εμπορίου το 2011, αναμένοντας αύξηση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών κατά 5,8% αντί του 6,5% που προβλεπόταν ως τώρα, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΠΟΕ.

«Τα μέλη του ΠΟΕ πρέπει να επαγρυπνούν. Δεν είναι η στιγμή να ενεργήσει ο καθένας μεμονωμένα. Είναι η στιγμή να ενισχύσουμε και να διαφυλάξουμε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, ώστε αυτό να διατηρήσει τη σημαντική λειτουργία του στο μέλλον», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Πασκάλ Λαμί.

Οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΠΟΕ οφείλονται στο ότι οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό τους τελευταίους τρεις μήνες απ΄ ό,τι προβλεπόταν και στο ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι όλο και πιο αβέβαιες», εξηγεί ο ΠΟΕ.

«Από τότε που δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες προβλέψεις για το 2011, τον Απρίλιο, οι αναπτυγμένες οικονομίες, κυρίως, έχουν εκτεθεί σε αντίθετους ανέμους», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΕ επικαλούμενος τις «επιπτώσεις από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, το παρατεινόμενο δημοσιονομικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ και την υποτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητάς τους ή τη σημερινή κρίση χρέους στην ευρωζώνη».

Λαμβανομένης υπόψη της επιδείνωσης αυτής της οικονομίας, ο ΠΟΕ αναμένει τώρα ότι οι διεθνείς εξαγωγές προϊόντων θα αυξηθούν κατά 5,8% το 2011 υποστηριζόμενες από μια αύξηση του πραγματικού Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος κατά 2,5%.

Οι εξαγωγές των αναπτυγμένων οικονομιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,7% (αντί του 4,5% που προβλεπόταν) και το Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν τους κατά 1,5%.

Την ίδια στιγμή, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα δουν τις εξαγωγές τους να αυξάνονται κατά 8,5% (αντί 9,5%) και το Διεθνές Ακαθάριστο Προϊόν τους κατά 5,9%.

Πηγή: skai.gr