Χ. Ράιχενμπαχ: Πρόθυμη η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις

Μιλώντας στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ZDF) ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ υποστήριξε ότι η βούληση αυτή καταδεικνύεται από το νέο πακέτο μέτρων, που προανήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση. Μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις για την Ομάδα Δράσης είναι να αρχίσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας να διοχετεύει δάνεια στην πραγματική οικονομία, είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι Έλληνες είχαν οικονομικές επιτυχίες

Σε συνέντευξή του προς την Ντόιτσε Βέλε ο Χορστ Ράιχενμπαχ αναφέρεται στο ρόλο της task force και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας:
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκληφθεί ως βοήθεια και όχι ως ανάληψη της κυριαρχίας, καθώς αυτό δεν συνάδει με την ελληνική νοοτροπία και υπερηφάνεια. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από 10 χρόνια οι Έλληνες σημείωσαν μεγάλες οικονομικές επιτυχίες έχοντας υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες και αυτές θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Πιστεύω ότι πολλοί Έλληνες το βλέπουν ως ευκαιρία για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Υπάρχουν όμως και πολύ μεγάλες αντιστάσεις».

Θα αποφευχθεί μια στάση πληρωμών


Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι εξέφρασε σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, την πεποίθηση ότι η στάση πληρωμών της Ελλάδας θα αποφευχθεί, καθώς οι κίνδυνοι της μετάδοσης, της χρεοκοπίας, της αναδιάρθρωσης και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, είναι τόσο μεγάλοι που δεν μπορεί η Ευρώπη να το διακινδυνεύσει.
Πηγή: Christoph Hasselbach / Kώστας Συμεωνίδης Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος