Κλείσιμο

Δ. Δασκαλόπουλος: Ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία πληρώνουν το κόστος

Να λάβουν υπόψη τις επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, κάλεσε τους εταίρους μας και τη Γερμανία ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τονίζοντας ότι «οι οικονομικοί στόχοι και τα μέτρα για την επίτευξή τους επηρεάζουν άμεσα τις ζωές ανθρώπων που δεν έχουν τη βούληση ή τη δυνατότητα να αλλάξουν με τους ρυθμούς που επιβάλλει ο άτεγκτος οικονομικός ορθολογισμός».

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συνάντηση της διοίκησης του ΣΕΒ με ομάδα 35 Γερμανών δημοσιογράφων, που βρίσκονται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ομιλία του ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι ο ιδιωτικός τομέας και το σύνολο της κοινωνίας πληρώνουν το κόστος της ολιγωρίας που επέδειξε η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που είχαν να κάνουν με τον περιορισμό του όγκου και του παρεμβατισμού του κράτους γεγονός που οφείλεται στο ότι, κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι εκ γενετής πελατειακό και κρατικίστικο.

Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ούτε να υποβαθμίζεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά και επώδυνα βήματα μέσα στους τελευταίους 20 μήνες. «Δεν υπάρχει άλλο κράτος που να μείωσε το έλλειμμα κατά 7 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ εν μέσω ύφεσης που σωρευτικά έφτασε το 10% μέσα σε δύο χρόνια». Προειδοποίησε παράλληλα ότι η κρίση που βιώνει εδώ και είκοσι μήνες ο ελληνικός λαός, δοκιμάζει τις κοινωνικές αντοχές και την κοινωνική συνοχή ενώ επεσήμανε τις ευθύνες στην της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος καθώς η χώρα μας «αποτέλεσε το πειραματόζωο μίας ανέτοιμης και δομικά απαράσκευης για παρόμοιες κρίσεις κοινοτική Ευρώπη».

Ο κ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε τέλος ότι η ΕΕ είτε θα μεταλλαχθεί δημιουργικά σε μία πραγματική οικονομική και πολιτική ένωση, ή θα αντιμετωπίσει την αποτυχία του εγχειρήματος του ευρώ και μία βαθιά υπαρξιακή κρίση. Ο ΣΕΒ παρουσίασε στους Γερμανούς δημοσιογράφους τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης McKinsey για το αναπτυξιακό σχέδιο με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία.
Πηγή: skai.gr