Αν «βυθιστεί» η Ελλάδα, θα κινδυνεύσει ολόκληρη η ΕΕ προειδοποιεί η Πορτογαλία

«Αν βυθιστεί η Ελλάδα, θα κινδυνεύσει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο.

Σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο συντηρητικός πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ «να μιλάει με μια φωνή» ώστε να διαλύσει «τις αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης».

Η Πορτογαλία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι η ευρωζώνη χρειάζεται να επιταχύνει την επικύρωση των αποφάσεων που έλαβε στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου, δήλωσε ο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Οι αποφάσεις αυτές περιλάμβαναν ένα δεύτερο πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας και διεύρυνση της εντολής του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης.

«Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε την Ελλάδα και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την ΕΕ, να δημιουργήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη οικονομική κυβέρνηση η οποία θα ασχολείται ιδιαίτερα με τα δημοσιονομικά ζητήματα», δήλωσε ο Πάσος Κοέλιο.

Μια επιδείνωση της ελληνικής κρίσης θα καθιστούσε δυσκολότερη την οικονομική ανάκαμψη της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρα του οποίου ακολούθησε την Ελλάδα και την Ιρλανδία στο δρόμο της στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο Πάσος Κοέλιο υπεραμύνθηκε της πολιτικής λιτότητας που υιοθετήθηκε από την κυβέρνησή του αφότου ανέλαβε την εξουσία, τον Ιούνιο, και υποσχέθηκε πως η Λισαβόνα θα αναποκριθεί στους στόχους να μειώσει φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,9%.

Πολλοί επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για το πορτογαλικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Οι επενδυτές έρχονται από την Ευρώπη, αλλά και από αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία, και από αρκετές αραβικές χώρες.

Η λιτότητα θα δημιουργήσει ύφεση στην Πορτογαλία, παραδέχθηκε ο Πάσος Κοέλιο. «Οι μεσαίες τάξεις θα πρέπει να κάνουν σημαντικές θυσίες», δήλωσε προσθέτοντας ότι αυτό είναι «το τίμημα που πρέπει να καταβάλλουμε επειδή η χώρα δαπανούσε υπερβολικά για πολύ καιρό».

Η εσωτερική ζήτηση θα είναι αρνητική ως το τέλος του 2012, όμως οι εξαγωγές θα αντισταθμίσουν την τάση αυτή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: skai.gr