Κλείσιμο

Ν. Ρέιντερς: Η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί «υπό εποπτεία»

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς εκτίμησε το Σάββατο ότι η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί «υπό εποπτεία», ενώ επεσήμανε ότι η κρίση θα διαρκέσει «ένα με δύο χρόνια ακόμη», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga.

«Κατευθυνόμαστε προς ένα ή δύο ακόμη χρόνια κρίσης χρέους», δήλωσε ο Ρέιντερς στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας όπου πήρε μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τη βοήθεια που έχει δοθεί στην Ελλάδα επεσήμανε ότι η χώρα «μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί υπό εποπτεία με κάποιο τρόπο», κρίνοντας ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η Αθήνα.

Ο Ρέιντερς επέκρινε τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις. «Δεν αφορά το επίπεδο ζωής των πολιτών. Και οι ίδιοι οι Έλληνες κατανοούν ότι ο δημόσιος τομέας τους είναι δυσανάλογα μεγάλος. Γιατί καθυστερούν τόσο;», αναρωτήθηκε.

Παρ’ όλα αυτά ο Βέλγος υπουργός αναγνώρισε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η πολύ αυστηρή λιτότητα εμπεριέχει τον κίνδυνο να εξαλείψει οποιαδήποτε πιθανότητα ανάπτυξης, επεσήμανε.

Μακροπρόθεσμα ο Ρέιντερς έκρινε αναπόφευκτη μία μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης «θα συνειδητοποιήσουν, κρίση μετά την κρίση, ότι πρέπει να κατευθυνθούμε προς μία ομοσπονδιακή Ευρώπη», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Ο μόνος τρόπος να βγούμε από τις κρίσεις είναι να προχωρήσουμε μπροστά. Το ίδιο το ευρώ ήταν μία απάντηση στην κρίση» των εθνικών νομισμάτων που είχαμε, επεσήμανε ο Ρέιντερς, σύμφωνα με το Belga.
Πηγή: skai.gr