Κλείσιμο

Αντίθετος ο Γιούργκεν Σταρκ στην έκδοση ευρωομολόγων

«Τα ευρωομόλογα θα επιδεινώσουν τις κρίσεις χρέους», επανέλαβε ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Σταρκ υποστήριξε ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα αποτελούσε μια «ενοχλητικά μυωπική» κίνηση. «Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι τα κίνητρα για την τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας θα εξαφανίζονταν εάν τα κρατικά χρέη μετατρέπονταν σε κοινά χρέη για την ευρωζώνη», είπε ο Στάρκ.

Κατά την άποψη του Σταρκ για να εκδοθούν τέτοια ομόλογα πρέπει να υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών με την δυνατότητα να παρεμβαίνει στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.

«Αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη θα εισέλθουν σε ένα σταθερό δημοσιονομικό δρόμο και δεν θα οδηγηθούμε σε μόνιμες μεταφορές (κεφαλαίων) και μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση του χρέους», ανέφερε.

Ο Σταρκ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι παραιτείται από την ΕΚΤ, καθώς η αγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά από αυτήν έρχεται σε αντίθεση με τη συντηρητική θέση του για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.
Πηγή: skai.gr