Κλείσιμο

Μ. Κέρμπερ: Το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί

Θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο μια χρεοκοπία της Ελλάδας, εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Μάρκους Κέρμπερ διακρίνοντας πρόοδο στην ελληνική οικονομία.

Η πολυγλωσσία έναντι του ελληνικού προβλήματος, που χαρακτηρίζει τη γερμανική κυβέρνηση, δεν ανησυχεί τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Μάρκους Κέρμπερ. Και αυτό γιατί όπως λέει τα δύο σημαντικότερα πρόσωπα της κυβέρνησης, δηλαδή η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε διατηρούν την ψυχραιμία τους και έχουν χαράξει τη στρατηγική τους.
Τη δυσπιστία έναντι της Ελλάδας τη χαρακτηρίζει κατανοητή ο κ. Κέρμπερ και εξηγεί: «Η παρούσα κρίση εμπιστοσύνης στη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να βγει από την κρίση και η αμφισβήτηση της ικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει τέλος στην κρίση είναι κατανοητές… Είναι λοιπόν μετά από 18 μήνες επίσης κατανοητό να επικρατεί ένας εκνευρισμός, κυρίως μάλιστα όταν έχουμε αλλαγές προσώπων στο διευθυντήριο της ΕΚΤ».

Ο Ρέσλερ θέλει μια καλύτερη αρχιτεκτονική για το ευρώ

Δεν είναι απλή ρητορεία οι πρόσφατες δηλώσεις του Φίλιπ Ρέσλερ. Παρόλα αυτά ο κ. Κέρμπερ εκτιμά ότι το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί. Πιστεύει, ωστόσο, ότι η γερμανική κυβέρνηση, ως κυβέρνηση της σημαντικότερης χώρας της ΕΕ, έχει περισσότερες ευθύνες. «Η κα Μέρκελ γνωρίζει τι πρέπει να γίνει» και αυτό τον κάνει αισιόδοξο. Προς το παρόν όμως θα πρέπει να διατηρήσουν όλες οι πλευρές την ψυχραιμία τους. Τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ερμηνεύει ο κ. Κέρμπερ ως έκκληση για μια καλύτερη αρχιτεκτονική στην ευρωζώνη και όχι ως απλή ρητορεία: «Πιστεύω ότι είναι κάτι περισσότερο από απλή ρητορική. Είναι η επιθυμία για μια ενισχυμένη, μια καλύτερη αρχιτεκτονική, μια καλύτερη στατική της ευρωζώνης. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολιτική αντίδραση του υπουργού, η οποία είναι δικαιολογημένη, καθώς δίνει το έναυσμα για μια συζήτηση με θέμα την αρχιτεκτονική που χρειάζεται το ευρώ προκειμένου να επόμενα χρόνια να γίνει σταθερότερο».

Αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές
Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών αναφέρθηκε στις πρόσφατες εμπειρίες συναδέλφων του από την ελληνική οικονομία, οι οποίοι διαπιστώνουν πρόοδο όσον αφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.
«Είχαμε εντατικές συνομιλίες με τους εταίρους μας στον ΣΕΒ, κάτι που άλλωστε κάνουμε συχνά τους τελευταίους 12 μήνες. Είχαμε επίσης συνεργασία με τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς, όπως τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια πρόοδος, η οποία δεν γίνεται σαφώς αισθητή από τα ΜΜΕ. Πρόκειται για μια εκτίναξη σε μια χώρα που θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες παρουσίασε υστέρηση σε κάποια αναπτυξιακά πεδία. Και ένα δείκτης, ο οποίος για μας είναι πολύ σημαντικός, είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους 12 μήνες οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 40% και μάλιστα χωρίς υποτίμηση του νομίσματος», υπογραμμίζει ο Μάρκους Κέρμπερ.

Σταμάτης Ασημένιος - Yπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος - Yπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος