Έκκληση σε αναδυόμενες οικονομίες για αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων από Λαγκάρντ

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, καλεί τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες να αγοράσουν ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν δυσκολίες στο δανεισμό τους από τις αγορές, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, η κυρία Λαγκάρντ κάλεσε τις λεγόμενες χώρες BRIC - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα - που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αύξηση των επενδύσεων τους σε ευρωπαϊκά ομόλογα, να μην επενδύσουν μόνο σε ομόλογα χωρών με ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, όπως η Γερμανία.

«Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη ότι οι αναδυόμενες οικονομίες εξετάζουν να αγοράσουν ευρωπαϊκά ομόλογα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξη που έδωσε, προσθέτοντας: «Αν πρόκειται για μία μορφή κοινής και συντονισμένης πολιτικής, ελπίζω ότι θα γίνει σε ευρεία κλίμακα και δεν θα περιορισθεί σε επενδύσεις που θεωρούνται από τους επενδυτές πιο ασφαλείς σε σχέση με άλλες».

Εκπρόσωποι των χωρών BRIC θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για να εξετάσουν τις δυνατότητες που έχουν να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή από τη Βραζιλία δήλωσε στο Ρόιτερ ότι η ομάδα των τεσσάρων μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων, ώστε να χαλαρώσει η κρίση χρέους της Ευρώπης. Οι χώρες BRIC έχουν τη δυνατότητα αγοράς ομολόγων τεράστιας αξίας, καθώς μόνο τα διαθέσιμα της Κίνας φθάνουν τα 3,2 τρισ. δολάρια, αλλά οι χώρες αυτές θεωρούνται συντηρητικοί επενδυτές.
Πηγή: skai.gr