Κομισιόν: Επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

«Φρενάρισμα» των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στα τέλη του 2010 και τις αρχές του 2011 διαπιστώνει διαπιστώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση προχωρά σε μια επισκόπηση των εξελίξεων από το Μάιο του 2010, τονίζοντας ότι μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σημείωσε επιβράδυνση. Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η ανεπαρκής πολιτική συναίνεση που διαπιστώθηκε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων επηρέασαν την εφαρμογή του προγράμματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση βασίζεται στις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τα μέτρα που έχει λάβει έκτοτε η Αθήνα. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, το έλλειμμα θα κλείσει το 2011 στο 9,5% και το 2012 στο 9,3%.

Η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται σενάριο χρεοκοπίας
«Η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται κανένα σενάριο που να περιλαμβάνει την χρεοκοπία της Ελλάδας, διαμήνυσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ.

Νωρίτερα, ο Όλι Ρεν είχε υπεραμυνθεί του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων προχωράει ομαλά.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Όπως πρόσθεσε, οι συζητήσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους της τρόικας θα ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα.

ΕΕ: Σαφής επιδείνωση των δημοσιονομικών
Όσον αφορά τα κράτη-μέλη της ΕΕ γενικότερα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση, έχει προκαλέσει σαφή επιδείνωση της κατάστασης των δημοσιονομικών στοιχείων, υπογραμμίζοντας ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει βασική πρόκληση.

Ειδικότερα, η Επιτροπή σημειώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ παραμένει υψηλό και θα συνεχίζει να αυξάνεται, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη σταδιακής δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ για τα κράτη εκείνα που αντιμετωπίζουν πιέσεις από την πλευρά των αγορών, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι καθώς και να λάβουν πρόσθετα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο.
 
Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Πηγή: skai.gr