Ευ. Βενιζέλος: Εκτός πραγματικότητας τα σενάρια καταστροφής

Όποιος πιστεύει ότι η χώρα έχει καταστραφεί δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Θεσσαλονίκη, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι περνάμε τη δυσκολότερη φάση της μεταπολεμικής Ελλάδας.

«Αν δεν κάνουμε ΄ντου’, φυγή προς τα μπρος, δεν θα μπορέσουμε να καθησυχάσουμε τους εαυτούς μας, τις αγορές και τους εταίρους μας» είπε, ενώ εκτίμησε ότι για την ανάσχεση της ύφεσης απαιτείται να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και να αντληθούν το ταχύτερο οι απαιτούμενοι πόροι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεθνώς.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «οι συντονισμένες και οργανωμένες φήμες για την ελληνική οικονομία, μέσω διεθνών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, όπως αυτές που διέρρευσαν χθες για επικείμενη πτώχευση μέσα στο Σαββατοκύριακο» στοχεύουν «στο ευρώ και στην καρδιά της Ευρωζώνης» κι όχι στην Ελλάδα καθεαυτήν.

«Όποιοι νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι ο εύκολος στόχος, ο αποδιοπομπαίος τράγος, το αρνητικό πρότυπο του Νότου, τελικά στρέφονται κατά του εαυτού τους, κατά του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης», είπε και συμπλήρωσε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να απαντάμε στη σπέκουλα και την οργανωμένη φημολογία κατά του ευρώ» .

Προειδοποίησε δε, ότι «αν εμείς εδώ μόνοι μας δεν σταματήσουμε να ανακυκλώνουμε φήμες και να καταβυθιζόμαστε σε εθνική μεμψιμοιρία, δεν θα σταματήσουν και οι απέξω να διακινούν φήμες και να παίζουν κακόγουστα παιχνίδια ες βάρος της χώρας».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι σημαντικό να στείλουμε καθαρά μηνύματα, σημειώνοντας ότι το πιο καθαρό μήνυμα που στέλνει τώρα η Ελλάδα είναι ότι «είμαστε αποφασισμένοι χωρίς πολιτικό κόστος να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους θεσμικούς μας εταίρους».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του κοινοτικού ΑΕΠ και κάτι λιγότερο από το 3% του συνολικού δημόσιου χρέους της ευρωζώνης. Υπάρχουν, είπε, χώρες που από μόνες τους ισοδυναμούν με το 25% του χρέους της ευρωζώνης, ενώ το συνολικό -διογκωμένο- χρέος της Ελλάδας ισούται με τις ετήσιες δανειακές ανάγκες μιας μεγάλης χώρας της Νότιας Ευρώπης, που μετέχει στη ζώνη του ευρώ. 

«Τα μεγέθη της Ελλάδας», πρόσθεσε, «δεν τη μετατρέπουν σε καταλύτη για το μέλλον και την επιβίωση του ευρώ. Αν όμως η ευρωζώνη δεν μπορεί να λύσει το ελληνικό πρόβλημα, δεν μπορεί να λύσει και το δικό της δομικό πρόβλημα». Κατά τον κ. Βενιζέλο, η Ελλάδα δεν διαχειρίζεται μόνη της το χρηματοικονομικό σύστημα ούτε τη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα στον εαυτό της και συνιστά πρόβλημα και για τους εταίρους της, οι οποίοι την έχουν στηρίξει και τη στηρίζουν συστηματικά με συνολικούς εγκεκριμένους πόρους 219 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το δημόσιο θα πρέπει να συρρικνωθεί, ότι αν το κράτος έπαιρνε το 10% από αυτά που χρωστούν οι μεγαλοοφειλέτες θα είχε λυθεί το πρόβλημα του προϋπολογισμού του 2011 και 2012. 

Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr