Ολονύχτιο θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις - Αποχωρεί η τρόικα

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η βραδινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα ως προς τον τρόπο κάλυψης της δημοσιονομικής απόκλισης κάτω από το 1% του ΑΕΠ, και σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής παραπέμπουν το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, ζητώντας τη λύση να δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο πηγή της τρόικας, μετά την εξέλιξη αυτή η εκταμίευση της 6ης δόσης δε θεωρείται δεδομένη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας και η απόφαση ήταν να δοθεί αρνητική απάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εμμένει στην κατά γράμμα τήρηση των συμφωνηθέντων με την κυβέρνηση, που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, όπως είναι η άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου και η εργασιακή εφεδρεία, η περιστολή των κοινωνικών επιδομάτων, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το πλήρες «άνοιγμα» των «κλειστών επαγγελμάτων», κ.λπ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, το έλλειμμα εκτιμάται πλέον γύρω στο 8,5% του ΑΕΠ, ή ελαφρώς υψηλότερα (έναντι αρχικού στόχου 7,6% του ΑΕΠ). Ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει, σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής στον στόχο μείωσης του ελλείμματος, ότι δεν συζητείται καν θέμα παράτασης στον στόχο, αλλά μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης.
Πηγή: skai.gr