Ζημιές 1 δισ. Ευρώ για την τράπεζα Πειραιώς λόγω συμμετοχής στο PSI

Ζημιές προ φόρων 1,004 δισ. ευρώ μετά την απομείωση λόγω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ μετά από τους φόρους οι ζημιές διαμορφώνονται στα 820 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ένα θετικότερο περιβάλλον στην Ελλάδα. Η επικείμενη υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου 2011 της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους και στη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας». Και προσθέτει: «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την περαιτέρω ισχυροποίηση του τραπεζικού τομέα μέσω συγχωνεύσεων και ξένων επενδύσεων, μας κάνει να πιστεύουμε ότι εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο για την ελληνική οικονομία».

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Σταύρος Λεκκάκος αναφέρει ότι: «Η οργανική κερδοφορία του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2011 βελτιώθηκε, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά. Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων ανήλθαν σε 372 εκατ ευρώ έναντι 312 εκατ ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010, αυξημένα κατά 19%.

Σε αυτό συνέβαλε κυρίως η άνοδος των καθαρών εντόκων εσόδων κατά 6% στα 628 εκατ. ευρώ, αλλά και η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 4% σε ετήσια βάση στα 403 εκατ. ευρώ (-5% στην Ελλάδα). Η σταθερά ανοδική οργανική κερδοφορία του Ομίλου επιτρέπει τη διατήρηση σε ικανοποιητικό επίπεδο των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω ισχυροποίηση του ισολογισμού του Ομίλου».

Συμμετοχή στο PSI

Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην εγγραφή απομειώσεων, το ακριβές ύψος των οποίων θα προσδιορισθεί όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Η απομείωση αυτή, η οποία αποτελεί λογιστική και όχι πραγματική ζημιά, επιβάρυνε κατά 0,8 δισ. ευρώ μετά από φόρους τα αποτελέσματα της Τράπεζας το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Με τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο PSI αντικαθίσταται σχεδόν το σύνολο του σημερινού χαρτοφυλακίου ομολόγων ελληνικού δημοσίου (ΟΕΔ) που διαθέτει με νέα ομόλογα που θα είναι εγγυημένα ως προς το κεφάλαιο τους με χρεόγραφα ΑΑΑ αξιολόγησης. Μετά την υλοποίηση του προγράμματος PSI, ο Όμιλος θα κατέχει ΟΕΔ αξίας 62 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με βάση την αναμενόμενη απόδοση των νέων ομολόγων, τα καθαρά έντοκα έσοδα θα ενισχύονται κατά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ ετησίως περίπου για τα επόμενα 30 έτη.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στα κεφάλαια του Ομίλου από τη συμμετοχή στο PSI, οι ενέργειες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η αναμενόμενη πώληση της θυγατρικής τράπεζας στην Αίγυπτο και η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ θα διατηρήσουν το δείκτη Core Tier I και το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου στο επίπεδο του 10% και 11% αντίστοιχα.
Πηγή: skai.gr