Απ. Ταμβακάκης: «Θωρακισμένη» η κεφαλαιακή βάση της Εθνικής

Διαβάστε τα αποτελέσματα της ΕΤΕ αναλυτικά ΕΔΩ

«Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει σήμερα μια ιδιαίτερα ισχυρή κεφαλαιακή βάση», τόνισε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ιδρύματος για το α΄ εξάμηνο του 2011.

Ο κ. Ταμβακάκης επισήμανε πως παρότι τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου επιβαρύνθηκαν με την απομείωση της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά 1,3 δισ. ευρώ λόγω της επικείμενης επιμήκυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους μέσω της Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (Private Sector Involvement), ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προνομιούχες μετοχές του ελληνικού δημοσίου, παραμένει πάνω από το 10%, από τους υψηλότερους μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μεταξύ άλλων, για το α’ εξάμηνο του 2011 η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 29 εκατ. ευρώ, πριν την απομείωση των ομολόγων. Τα αποτελέσματα του β΄τριμήνου του 2011 επιβαρύνθηκαν με την απομείωση της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά 1.645 εκατ. ευρώ προ-φόρων (1.339 ευρώ μετά φόρων). Οι προβλέψεις ανήλθαν στα 822 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 27% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2010.

Σύμφωνα την ΕΤΕ, μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ της 21ης Ιουλίου έχει παρατηρηθεί σταδιακή αναστροφή της πορείας των καταθέσεων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν ανακτηθεί οι απώλειες των πρώτων εβδομάδων του Ιουλίου. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του ομίλου διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 110%, και στην Ελλάδα στο 104%.

Πηγή: skai.gr