Κλείσιμο

Υπό τη σκιά της ύφεσης η νέα άφιξη της τρόικας

Εξονυχιστικούς ελέγχους ξεκινά και πάλι η τρόικα που αναμένεται τη Δευτέρα στην Αθήνα. Το κλιμάκιο θα ελέγξει την πορεία εκτέλεσης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και ο προϋπολογισμός, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εμφανίσει έσοδα τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Αυστηρή θα είναι και η επισκόπηση της πορείας υλοποίησης ενός μεγάλου αριθμού μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με αιχμή τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, δηλαδή έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναμένεται να είναι σκληρές.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται στέλεχος της τρόικας, που φέρεται να αναφέρει ότι «υπάρχει ακόμη έντονη ανησυχία όσον αφορά τους στόχους. Οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι φταίει η ύφεση, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες εάν κάτι τέτοιο οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ύφεση».

Εν τω μεταξύ, αύριο Τρίτη αναμένεται να επαναληφθεί η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των υπουργών, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Ζανιάς), για το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία, προκειμένου να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σχήμα προς τη χώρα μας.
Πηγή: skai.gr