Τρόικα: Αλλαγές στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου

Στην επαναδιατύπωση των προβλέψεων που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά από συνεννόηση με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας που καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρόβλεψη για ύφεση 3,8%, με βάση την οποία έχουν διατυπωθεί οι στόχοι, έχει διαψευστεί ήδη, και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί με ρυθμούς κοντά στο 5,3%.

Θα επιδιωχθεί επίσης να αλλάξει ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% για το 2011, προκειμένου να αποφευχθούν νέα μέτρα τα οποία θα οδηγούσαν σε περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, στα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας έχει προκαλέσει δυσφορία η στάση της κυβέρνησης, με «ακανθώδη» θέματα το ενιαίο μισθολόγιο, την κατάργηση φορέων του Δημοσίου και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Οι δανειστές μας ζητούν επίσης σαφές χρονοδιάγραμμα για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις του Δημοσίου, ενώ έντονη είναι πλέον η αμφισβήτηση του σχεδιασμού για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από το 2012 και μετά.

Μήνυμα προς την Αθήνα ότι, αν χρειαστεί, θα γίνουν και νέες ιδιωτικοποιήσεις απέστειλε η Κομισιόν δια στόματος του αρμοδίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχει μια εξαιρετικά δυσμενής συγκυρία στην Ελλάδα: είναι στασιμότητα της πραγματικής οικονομίας και όλων των οικονομικών μεγεθών» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης από την Κρήτη. Σημείωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να είναι σταθερή και συνεπείς στις δεσμεύσεις της, κυρίως όμως να ξαναδώσει ζωντάνια στη πραγματική οικονομία.

Πρόσθεσε πάντως πως «η χώρα δεν μπορεί να πνιγεί στη ύφεση. Αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνει και ο Πρωθυπουργός και όλοι μας προς τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο όριό της». Συμπλήρωσε πάντως πως μέτρα θα ληφθούν «προς εκείνους όμως που δεν συμμετέχουν κατά αναλογικό τρόπο στα συλλογικά βάρη».


Πηγή: skai.gr