«Γάμος» Αlpha Bank - Eurobank: Καταλύτης εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα

Μετασεισμικές δονήσεις που θα αλλάξουν δια παντός το τοπίο στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να προκαλέσει ο γάμος Αlpha Bank - Eurobank εφόσον τελικά ολοκληρωθεί.

Ο σεϊχης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι θα είναι ο μεγάλος μέτοχος του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί με την συγχώνευση των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ φαίνεται ότι θα αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του από περίπου 5% που είναι σήμερα στην Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος του νέου σχήματος θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 14.00.

H νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι η μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και η 25η πανευρωπαϊκά. Θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.

To μεγάλο deal έχει τις "ευχές" της κυβέρνησης, που πίεζε από καιρό προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου ο οποίος είχε καλέσει τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε ολική ανασύνταξη δυνάμεων και είχε χαρακτηρίσει μονόδρομο τις συγχωνεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην εξίσωση των αλλαγών στο τραπεζικό τοπίο διαδραματίζει όμως ρόλο μεταβλητής και η αμερικανική ελεγκτική εταιρεία BlackRock Solutions τα στελέχη της οποίας έρχονται τη Δευτέρα στην Ελλάδα για ελέγχους στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών. Ο έλεγχος της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των 18 ελληνικών τραπεζών θα περιλαμβάνει τα δάνεια τόσο των ιδιωτών όσο και τα επιχειρηματικά δάνεια που ανέρχονται στα 253,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Η διαγνωστική μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα θα παραδοθούν στην ΤτΕ για την τελική επεξεργασία, προκειμένου να οριστούν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την καθεμία. Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν ανέρχονται σε 12 με 13 δισ. ευρώ. 

Πάντως, Εuroban και Alpha Bank έχουν μελετήσει τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την επικείμενη επιβάρυνση κάθε τράπεζας από τους ελέγχους της BlackRock,

Τη δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα σαν «αντίβαρο» στην εξαγγελθείσα συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του. Ταυτόχρονα, ζητεί να μη χαθούν θέσεις εργασίας εξαιτίας της συγχώνευσης των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Η αποτροπή απολύσεων και η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων θα πρέπει να αποτελέσουν μέριμνα της κυβέρνησης επισημαίνει η ΟΤΟΕ.

Το Φεβρουάριο το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank είχε απορρίψει την πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα, 10 σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα δημιουργίας ενός «εθνικού πρωταθλητή στον τραπεζικό κλάδο» με τους ίδιους πρωταγωνιστές.
Πηγή: skai.gr