Ύφεση πάνω από 4,5% παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών

Πηνελόπη Γκάλιου

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα μακροοικονομικό ζήτημα το οποίο αναμφίβολα επηρεάζει και τους δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής και παραδέχθηκε ότι η ύφεση θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από το 4,5%.

Ωστόσο, επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες μας. Εάν εφαρμόσουμε πλήρως τα ψηφισθέντα και συμφωνηθέντα μέτρα, θα είμαστε πάρα πολύ κοντά στο δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα».

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ζήτημα της Φινλανδίας, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. τόνισε πως αναζητείται λύση χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπεια της Ελλάδας και η αξιοπιστία και σταθερότητα του προγράμματος στήριξης.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα δοθεί κεφαλαιακή ενίσχυση στις τράπεζες 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ απαντώντας στις ανησυχίες του κ. Καρατζαφέρη για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον υπουργό να υπενθυμίσει τα δισ. που έδωσε η χώρα μας στη Φινλανδία όταν βρισκόταν σε κακή οικονομική κατάσταση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί στην καταστροφή και την κατηγόρησε ότι αδυνατεί να βρει ένα πολιτικό σχέδιο για να διαχειριστεί την κρίση.

Τηλεδιάσκεψη για εγγυήσεις – Επιμένει η Φινλανδία

Λίγες ώρες πάντως πριν από τη σημερινή (Παρασκευή) τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της ελληνοφινλανδικής συμφωνίας, η Φινλανδία παραμένει αμετακίνητη ως προς το αίτημά της για παροχή εγγυήσεων από την Αθήνα προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Το αίτημα μας παραμένει. Οι εγγυήσεις αποτελούν αυστηρό όρο ώστε η Φινλανδία να συμμετάσχει στο πακέτο», δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις για την εξεύρεση ενός τρόπου που να εξασφαλίζει αυτές τις εξασφαλίσεις, συνεχίζονται.

Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, αναμένεται να αποφασιστεί αν η Φινλανδία θα είναι η μόνη χώρα που θα λάβει εγγυήσεις ή αν μπορεί να υπάρξει κάποια φόρμουλα για ανάλογες εξασφαλίσεις και για άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr