Επενδυτικές επαφές του Γερμανού υφυπ. Οικονομίας με Χρυσοχοΐδη-Παπακωνσταντίνου

Συνάντηση είχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και Περιβάλλοντος-Ενέργειας-Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας κ. Σ. Καπφέρερ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται οι προοπτικές γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας, με επίκεντρο τον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών για τον οποίο έχει εκφράσει ενδιαφέρον η γερμανική πλευρά.

Χρυσοχοΐδης: Συμμαχία για την ανάπτυξη

«Με τη γερμανική κυβέρνηση χτίζουμε, μετά και την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου, μια Συμμαχία για την Ανάπτυξη. Εργαζόμαστε για να μετατραπεί το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας σε ένα σχέδιο για την ανάκαμψη και ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε σήμερα, 25 Αυγούστου, με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας, κ. Στέφαν Κάπφερερ.

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει τα δύο υπουργεία για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, αλλά και στην παροχή τεχνογνωσίας και διοικητικής εμπειρίας σε θέματα ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών στην πραγματική οικονομία. Συμφώνησαν επίσης το πλαίσιο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, κ. Ρέσλερ, που θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 6 και 7 Οκτωβρίου, συνοδευόμενος από μεγάλη αποστολή - περίπου 100 Γερμανών επιχειρηματιών- που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα, οι λεπτομέρειες της επιχειρηματικής αποστολής του Οκτωβρίου θα εξειδικευθούν τον επόμενο μήνα κατά τη συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γερμανικών Επιχειρήσεων(BDI) και του ΣΕΒ στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Όπως επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι βασικοί άξονες της ελληνογερμανικής συνεργασίας συνοψίζονται στα εξής σημεία:

1) Αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων χρηματοδότησης της ανάπτυξης, των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα (KfW) και την αντίστοιχη Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα που σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε.

2) Χαρτογράφηση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει σήμερα η Ελληνική οικονομία για την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων σε μια σειρά από τομείς που συνδέονται άμεσα με το μέλλον της χώρας και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, και τέλος

3) Παροχή τεχνογνωσίας από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης στους τομείς των εξαγωγών, του ανταγωνισμού και της εξασφάλισης ρευστότητας.

Στ. Καπφέρερ: Επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα από τη Γερμανία

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέφαν Κάπφερερ εξέφρασε αρχικά το σεβασμό της γερμανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτών για τις προσπάθειες επίτευξης οικονομικής σταθεροποίησης στη χώρα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο υπουργείων για την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα. «Η χώρα έχει αμέτρητες δυνατότητες στους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού, αλλά και της «κλασσικής» βιομηχανίας και αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να προωθήσουμε και να αξιοποιήσουμε. Αυτός είναι και ο σκοπός αυτής της από κοινού συνεργασίας μας και αυτός είναι και ο σκοπός της επερχόμενης επίσκεψης του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας, του κ. Ρέσλερ, τον Οκτώβριο στην Αθήνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα, έχει εξαπολύσει η Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, και γνωστοποίησε ότι η στόχευση της γερμανικής πλευράς επικεντρώνεται στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της κλασσικής βιομηχανίας «μέσω της αξιοποίησης του λανθάνοντος δυναμικού της χώρας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο Γερμανός υφυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του τις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα και την ενίσχυσή του σε συνεργασία της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας όχι μόνο με κυβερνητικούς φορείς αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων και κυρίως ιδιωτικών τραπεζών. Ανέφερε ότι «στη Γερμανία υπάρχουν δυνατότητες για να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Υπάρχουν ειδικές επενδυτικές τράπεζες στα διάφορα κρατίδια όπου χορηγούν τη ρευστότητα. Αυτό το θέμα συζητήθηκε και με την ελληνική πλευρά και το βολιδοσκοπούμε προκειμένου να δούμε τι μπορεί να γίνει για να μην περιοριστούμε μόνο στην κρατική τράπεζα αλλά στο μέλλον και οι ιδιωτικές να μπορούν να χορηγούν δάνεια».

Σε ότι αφορά στην Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα, ο Γερμανός υφυπουργός επεσήμανε ότι θα δοθεί η τεχνογνωσία από την Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα, ενώ ανέφερε ότι εξετάζεται και η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών επενδυτικών ζωνών. Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφέρει ποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις θα διέπουν το καθεστώς των ειδικών ζωνών (φορολογικά κίνητρα, κ.α.), γιατί, όπως σημείωσε, αυτό είναι θέμα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, όπως συμπλήρωσε, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη συζήτηση στις Βρυξέλλες για τον περιορισμό συμμετοχής της Ελλάδας σε κοινοτικά έργα.
Πηγή: skai.gr